2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple brengt een PowerBook G4 op de markt met een 17-inch beeldscherm en dat is het grootste beeldscherm dat een fabrikant ooit voor een notebook heeft gebruikt volgens Apple. De nieuwe 17-inch PowerBook is uiterst dun (2,6 cm), uiterst licht (3,1 kg) en heeft een behuizing die is gemaakt van een duurzame aluminium legering. De 17-inch PowerBook G4 is ook de eerste notebook die is uitgerust met AirPort Extreme. Verder beschikt hij over een FireWire 800-poort, een toetsenbord met backlightverlichting en een sensor die reageert op omgevingslicht. Via de ingebouwde Bluetooth-module leg je een draadloze verbinding met mobiele telefoons en andere voor Bluetooth geschikte producten. De nieuwe PowerBook draait op een 1-GHz PowerPC G4-processor, heeft een nVidia-videokaart en een SuperDrive met sleuf voor het afspelen en branden van cd’s en dvd’s. Het 17-inch beeldscherm ondersteunt een resolutie van 1440 x 1900 pixels bij een aspectratio van 16:10.

De 17-inch PowerBook G4 is voorzien van een glasvezeltoetsenbord met backlightverlichting en een lichtsensor die de helderheid van het beeldscherm aanpast en automatisch de backlightverlichting van het toetsenbord in- en uitschakelt. Als er weinig licht is, wijzigt de PowerBook G4 automatisch de helderheid van het beeldscherm en springt de backlightverlichting van het toetsenbord aan. Dit vergt minder inspanningen voor de ogen en zorgt voor een langere gebruiksduur van de batterij. Als het omgevingslicht feller wordt, wordt de helderheid van het scherm opnieuw aangepast en wordt de backlightverlichting van het toetsenbord uitgeschakeld.

De 17-inch PowerBook G4 is ook uitgerust met AirPort Extreme en een ingebouwde Bluetooth-module. AirPort Extreme is gebaseerd op de nieuwe 802.11g-norm waardoor draadloze communicatie mogelijk is met een snelheid van 54 Mbps. De geïntegreerde Bluetooth-module maakt draadloze verbinding mogelijk met voor Bluetooth geschikte producten, zoals mobiele telefoons en organizers. Met behulp van de meegeleverde iSync-programmatuur van Apple kunnen klanten automatisch de adresboek- en agendagegevens op hun Macinotsh computer en hun voor Bluetooth geschikte telefoon synchroniseren. De nieuwe 17-inch PowerBook G4 bevat ook een uitgebreide reeks I/O-poorten, waaronder twee FireWire-poorten (één FireWire 400-poort en één FireWire 800-poort). Daarnaast is het nog steeds de enige notebook met ingebouwde Gigabit Ethernet-voorziening (10/100/1000BASE-T).

De nieuwe 17-inch PowerBook G4 zal naar verwachting vanaf februari 2003 verkrijgbaar zijn via de Apple Store op het internet en bij geautoriseerde Apple resellers voor een adviesprijs van 4233,79 euro.