1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een vier keer snellere internetbrowser als Mozilla en Internet Explorer is geschreven door een 16 jarige jongen uit Ierland. Hiervoor ontving de jongen, genaamd Adnan Osmani een Ierse wetenschapsprijs voor. De prijs, uitgeloofd voor de beste vinding op een wetenschapsconferentie voor jongeren, is de beloning voor 18 maanden ploeteren op een slaapkamer. Het programma bestaat namelijk uit 780.000 regels met programmacode. En dan kom het ontwerpen en grafische gedeelte er ook nog eens overheen. Het resultaat was was uiteindelijk verbluffend, zijn browser heet XWEBS.

De browser is aan een uitgebreide test onderworpen door wetenschappers van de Universiteit van Dublin. De surfsnelheden bleken 100 tot 500 procent hoger te liggen dan die van Internet Explorer en Mozilla. De maximale snelheid die het programma kan behalen bedraagt volgens de maker het zesvoudige van die van andere browsers.

XWEBS heeft naast deze geweldige feature ook nog een ingebouwde muziek- en videospeler en doorzoekt tegelijkertijd maarliefst meer dan 120 zoekdiensten. Nog een feature is dat voor de begeleiding van kinderen op het internet is een geanimeerd karakter ingebouwd, dat eventueel ook e-mailberichten voorleest en vragen stelt.

Adnan Osmani heeft veel contact met grote bedrijven gehad, maar is voor zover bekend, nog met geen één bedrijf in zee gegaan. Inmiddels heeft hij wel een patent op zijn vinding aangevraagd. Asmani heeft zijn achterliggende techniek nog niet bekend gemaakt.