2min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag de dag lijkt niets meer te gek voor woorden. Het is namelijk mogelijk om een door het Japanse bedrijf Fujitsu gemaakte robot te kopen. De robot heet Maron-1 en is uitgerust met een Windows besturingssysteem. De robot beschikt over een beperkt aantal functies, en zal in de toekomst onder meer beveilingings- en butlertaken gaan overnemen. De robot draait intern op Windows CE 3.0, heeft een hoogte van iets meer dan 30 centimeter en weegt 5,5 kilo.

De Fujitsu Maron-1

De Maron-1 is voorzien van een ingebouwde mobiele telefoon die in staat is om commando’s van de gebruiker te vertalen naar acties. Het apparaat zal vooral dienst kunnen doen, als een soort op afstand bestuurbaar huishulpje. Zo kan de Maron-1 bijvoorbeeld televisies aanzetten op commando, of dienst doen als verwarmings- en aircosystemen regelaar. Bewegingssensoren maken de Maron-1 ook geschikt als waakhond. Zodra het alarm ge├»nstalleerd is en iemand in het bereik van de bewegingscensoren van de robot komt, dan zal de Maron-1 gaan loeien. De robot is ook in staat om foto’s te maken, doordat de Maron-1 een fotocamera in zijn ogen heeft. Deze foto’s kan hij vervolgens via de mms-telefoon door te sturen.

De robot kost omgerekend zo’n 2500 euro en wordt alleen nog maar verkocht aan bedrijven die de functionaliteit van het apparaat kunnen uitbreiden. Voorlopig is hij eerst alleen in Japan te verkrijgen, als het daar een succes blijkt zal de robot ook in de VS en Europa te koop zijn.