2min

Tags in dit artikel

, ,

De resultaten van geheime benchmarks van nVidia’s grafische NV35-chip, zouden in het bezit zijn van onder andere de Duitse website Chip Online. Deze benchmarks zijn tijdens de CeBIT-beurs in Hannover uitgevoerd. Vanuit nVidia’s oogpunt is het natuurlijk nooit verkeerd om de eerste testgegevens van de langverwachte NV35-chip te laten uitlekken, de behaalde resultaten zijn nou eenmaal verbluffend, maar Chip Online durft niet met zekerheid te zeggen of de resultaten kloppen.

Het schijnt zo te zijn dat nVidia een select aantal klanten een voorproefje heeft gegeven van de NV35-chip tijdens de CeBIT. Het zou hier echter nog om een prototype gaan, die om een kloksnelheid draaide van 250 MHz, dit is maar de helft van de beoogde kloksnelheid. Daarnaast zijn er een aantal voorlopige specificaties bekend, waaruit blijkt dat er niet, zoals bij de NV30, DDR-II maar DDR-I geheugen wordt gebruikt in de NV35 met een kloksnelheid van 500 MHz, wat neerkomt op een effectieve snelheid van 1 GHz. Maar de belangrijkste upgrade is natuurlijk de verandering van de geheugenbus, die voorheen op 128-bit liep, maar nu opgewaardeerd is naar 256-bit. De uiterst geavanceerde nVidia NV 35-chip word gefabriceerd via een 0.13 micron-proces, en beschikt over 130 miljoen transistoren.

In een Quake 3 Arena-benchmark met maximale instellingen, demo001 in een resolutie van 1600 x 1200, 4x FSAA (Full Screen Anti-Aliasing), 8x AF (Anisotropische Filtering), liet de NV35 zijn voorganger de NV30 behoorlijk achter zich. Met 110 tegen 48 frames per seconde is het verschil zelfs verdacht groot, waardoor de resultaten voor velen zeer twijfelachtig zijn. Het zou allemaal om een publiciteitsstunt gaan, zo menen kenners.

De concurrent van nVidia’s snelste kaarten, is op dit moment ATI’s Radeon 9800 Pro. Momenteel lijkt de sympathie van de kopers meer over te hevelen naar ATI, dan naar nVidia, maar hier kan snel verandering in komen, als de resultaten van de benchmarks kloppen. Maar nVidia zal met een redelijke prijs kwaliteitsverhouding moeten komen zodra de NV35 in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt gaat komen.