min

Tags in dit artikel

, , ,

De Amerikaanse chipfabrikant AMD onthult vandaag z’n nieuwe Sledgehammer-processor, bedoeld voor zakelijke systemen. Met de introductie hoopt AMD een stuk marktaandeel van aartsrivaal Intel af te snoepen in het lucratieve segment van zware servers. Anders dan de Xeon-serverchips van Intel is de nieuwe AMD Sledgehammer-processor in staat om zowel de veelgebruikte 32-bits als de veel snellere 64-bits applicaties te draaien. De Xeon kan echter alleen overweg met 32-bits toepassingen overweg. Intels Itanium-processor is met name bedoeld voor 64-bits applicaties.

Niettemin wordt de servermarkt volgens analistenbureau IDC momenteel gedomineerd door Intels Xeon-chip, gevolgd door de Sparc-processors van Sun Microsystems.

Naar verwachting zal AMD in september dit jaar tevens een 64-bits Athlon-processor gaan leveren voor desktop computers, het kleinood draagt thans de codenaam Clawhammer. Intel heeft volgens persbureau Reuters nog geen plannen voor de lancering van een 64-bits tegenstrever voor de pc-markt.