1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Oekraïnse overheid moet veel strenger optreden tegen het illegaal kopieren van muziekcd’s, filmdvd’s en computersoftware. De boete van 75 miljoen dollar die de Amerikaanse overheid in januari 2002 heeft opgelegd aan het land, blijft bestaan zolang er geen strenge maatregelen worden ingevoerd om piraterij tegen te gaan.

De Amerikaanse Trade Representative’s Office publiceert elk jaar een lijst van landen met het slechtse beleid wat betreft het beschermen van auteursrechtelijk materiaal. Naar schatting lopen de Amerikaanse film-, muziek- en softwareindustrie jaarlijks meer dan 22 miljard dollar mis als gevolg van piraterij. De 50 landen op de lijst zijn samen goed voor circa 9,8 miljard dollar aan deze gemiste inkomsten.

Naast de Oekraïne hebben ook China en Paraquay een notering op de Priority Foreign Country lijst. Met beide landen hebben de Verenigde Staten tevergeefs geprobeerd tot een akkoord te komen over de aanpak van piraterij. Na deze ‘top’lijst volgt de Priority Watch List met onder meer Argentinië, Brazilië, de gehele Europese Unie, Indonesië en Polen. Gevolgd door de Watch List met daarin onder meer Venezuela, Canada, Pakistan, Israel, Egypte en Mexico.