2min

Tags in dit artikel

, ,

De Consumentenbond vindt de aangekondigde acties van stichting Brein tegen muziekpiraterij te ver gaan. De bond vindt dat de muziekindustrie eerst zelf met goede online muziekdiensten moet komen. Ook wijst de bond op de thuiskopievergoeding op blanco-cd’s. Brein-directeur Tim Kuik heeft deze week gedreigd dat gebruikers van peer to peer (P2P) uitwisseldiensten enorme boetes zullen krijgen. Dit gebeurt al in Amerika. De Consumentenbond vindt dat consumenten eerst een volwaardig alternatief voor P2P moet worden geboden voordat Stichting Brein overgaat tot jacht maken op muziekliefhebbers.

“Het gemak waarmee je nu gratis muziek en film kunt downloaden, wordt door de content industrie niet geboden. Probeer de site maar eens te vinden waar je het brede aanbod van de goede platenzaak per track kunt downloaden voor een redelijke prijs en die af kan spelen op verschillende spelers. Dat lukt eigenlijk alleen via P2P netwerken”, merkt de Consumentenbond op. “Wanneer je legaal muziek op internet wilt kopen, dan moet je vaak eerst een betaald abonnement nemen (en houden) om muziek per track te kunnen aanschaffen en beluisteren. Bovendien is het aanbod beperkt tot een aantal platenlabels en moet je voor een andere favoriete artiest weer een ander abonnement afsluiten, en soms is de muziek van die artiest digitaal niet eens legaal te krijgen.”

Het is overigens zeer de vraag of het wel zo’n vaart zal lopen met de boetes en schikkingsvoorstellen. Dit kan pas als internetproviders door de rechter verplicht worden om persoonsgegevens van gebruikers af te staan aan Brein. De kans dat dit gebeurt is klein, aangezien Brein zonder toestemming van de gebruiker op zijn computer gekeken heeft.