2min

Tags in dit artikel

, ,

Voor het derde jaar op rij is de omzet van de Nederlandse muziekindustrie gedaald. In het eerste halfjaar zakten de inkomsten met 7,6 procent tot 201 miljoen euro. Dat heeft de NVPI donderdag gemeld. De belangenbehartiger van de entertainmentindustrie verwacht ook voor heel 2003 een omzetdaling. De muziekindustrie lijdt al jaren onder het illegale kopiëren van muziek. Ze krijgt al sinds 1999 omzetdalingen voor haar kiezen. Alleen het jaar 2000 vormde met een stijging van 1 procent een uitzondering. "Maar dat was het jaar van Marco Borsato", zei een NVPI-woordvoerster donderdag.

In de eerste helft van dit jaar kocht de consument 10 procent minder geluidsdragers. In totaal gingen er 18 miljoen stuks over de toonbank. Vooral de cd-albummarkt kreeg het zwaar te verduren. Muziekliefhebber kochten 14 procent minder cd-albums. Hierdoor zakte de omzet met 16 procent tot 161,9 miljoen euro. Ook cd-singles waren minder populair. Dat resulteerde in een omzetafname van 7 procent naar 8,3 miljoen euro.

De situatie op de dvd-markt fleurde de cijfers op, maar het aandeel van muziekvideo’s en -dvd’s blijft nog altijd klein in vergelijking tot het cd-verkopen. De omzet in muziekvideo’s en -dvd’s klom wel fors met 83 procent naar ruim 31 miljoen euro. De NVPI sprak donderdag de verwachting uit het tij wel gaat keren. " Steeds meer muziekmaatschappijen werken mee aan het legaal aanbieden van muziek op internet. De consument krijgt zo een betere geluidskwaliteit en kan zijn cd’s zelf samenstellen", verklaarde de woordvoerster.