1 min

Tags in dit artikel

,

Er is wederom een nieuwe variant van de inmiddels beruchte MyDoom worm opgedoken. De nieuwe naam is MyDoom.C of ook wel DoomJuice.A. Virusbestrijder Sophos meent dat MyDoom.C enkel en alleen gemaakt is om de sporen van de makers van de A versie te verbergen. Dit wordt bereikt door op elke geïnfecteerde pc een kopie van de broncode van het MyDoom.A virus te zetten.

De autoriteiten beschouwen de aanwezigheid van zulk soort code vaak als bewijs dat het virus op die pc is gemaakt. De bedoeling van deze nieuwe versie is te zorgen dat de politie en andere opsporingsdiensten het spoor bijster raken.

"Er staat al een prijs van 500.000 dollar op het hoofd van de maker van MyDoom", aldus Graham Cluley van Sophos. "Als hij zijn code via het net op onschuldige computers zet in een poging om zich te verschuilen, is hij nog sneakier dan de gemiddelde virusschrijver". Cluley zegt echter dat het ook mogelijk is dat de virusschrijver anderen wil stimuleren om ook een virus te schrijven en daarmee MyDoom te evenaren.

SCO had eerder al bekendgemaakt 250.000 dollar te betalen voor de tip die zou leiden tot de arrestie van de maker van de MyDoom.A worm. Microsoft deed hetzelfde, maar dan voor de maker van de B versie. De B versie heeft het namelijk op Microsoft gemunt.