CNN International start met een nieuw systeem voor nieuwsgaring, het zogenaamde Digital Newsgathering (DNG) systeem gebaseerd op het gebruik van speciale laptops in combinatie met videophones, en specifieke software. Het stelt journalisten in staat van af locatie een complete uitzending te produceren en uit te zenden.

Op mondiale schaal heeft CNN dit nieuwe technische systeem in gebruik genomen, het Digital Newsgathering systeem, dat exclusief is ontworpen door een technisch team van CNN. Het DNG systeem, dat nieuwe lichtgewicht camera’s combineert met geavanceerde satelliet en internetcommunicatietechnologie, werd voor het eerst gebruikt door CNN’s kantoor in New Delhi en zal vanaf heden gebruikt worden door alle 28 internationale bureaus. Het stelt CNN correspondenten in staat om op een nieuwe en frisse manier verslag te kunnen doen van het nieuws en pro-actiever te kunnen handelen bij het maken van reportages voor CNN’s televisie, radio, draadloze en internet diensten. Daarnaast kunnen zij nu nog sneller reageren in geval van Breaking News.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van dit nieuwe systeem is CNN onmiddellijk begonnen met het aantrekken van getrainde videocorrespondenten op strategische plekken in de wereld. De eerste drie videocorrespondenten zijn Alphonso Van Marsh, Ryan Chilcote en Karl Penhaul. Deze journalisten waren eerder betrokken bij reportages waarbij gebruik werd gemaakt van dit nieuwe systeem waaronder de ‘breaking news’ reportage van de gevangenneming van Saddam Hussein, de logistiek uitdagende reportage over de aardbeving in Bam en de snel opeenvolgende dramatische gebeurtenissen tijdens de recente revolutie in Georgië.

"Door de nieuwste technieken te gebruiken en de ’s werelds beste journalisten in te huren wil CNN haar sterke positie op het gebied van nieuwsgaring en commercie behouden" aldus Chris Cramer, managing director van CNN International.

DNG systeem
Het Digital Newsgaterhing systeem integreert een met software uitgeruste videofoon in een lichtgewicht multifunctionele Apple G4 laptop computer. Wanneer de laptop wordt gekoppeld aan redigeer- en transmissiesoftware wordt het een uniek platform voor zowel redigeren, editen, compressie, transmissie als live beelden. Met als effect dat 25 kilo aan apparatuur wordt samengebracht in een enkele lichtgewicht computer met camera.

CNN’s Mac oplossing is geheel in huis ontwikkeld waarbij voornamelijk gebruik gemaakt is van reeds beschikbare technologie. Met dit nieuwe systeem kunnen CNN correspondenten video’s van uitzendkwaliteit comprimeren en verzenden met verschillende snelheden, afhankelijk van de op dat moment beschikbare verbindingen – van 128 K ISDN voor satelliet telefoon tot meervoudige megabitsverbindingen via supersnelle VSATverbindingen.