min

Tags in dit artikel

,

Cabir, zo heet het nieuwste en eerste virus wat is gemaakt voor smartphones die met Symbian werken. Antivirusbedrijf Kapersky heeft een waarschuwing uitgebracht voor het virus. Het virus verspreid zich indien mogelijk via Bluetooth naar andere telefoons. De bedreiging van het virus is echter gering.

Net zoals de meeste virussen die op een nieuw terrein doorbreken lijkt dit virus meer gemaakt te zijn om aan te tonen dat er virussen kunnen worden gemaakt voor smartphones dan om echt schade aan te richten. Tot nu toe is dan ook niet bekend dat er schade ondervonden kan worden aan het virus.

Cabir werkt via een nieuwe verspreidingsmethode: een besmette telefoon zal de omgeving constant scannen op aanwezigheid van andere Symbian-telefoons. Via Bluetooth stuurt de besmette telefoon dan een pakketje, die op de ontvangende telefoon automatisch wordt geïnstalleerd. Deze besmette telefoon begint dan ook weer te zoeken. En zo verspreidt het virus zich langzamerhand. Doordat de telefoons de omgeving constant scannen via Bluetooth raakt de batterij van de telefoon snel op.

Volgens Symantec is Cabir niet echt intelligent. Geïnfecteerde telefoons pikken alle Bluetooth-apparaten op. Ze zullen net zo gemakkelijk kunnen proberen een Bluetooth-printer te infecteren.

Voor de gebruikers van smartphones is de komst van Cabir een zorgwekkende ontwikkeling. Nu is er nog een virus dat weinig tot geen schade veroorzaakt, maar aankomende virussen kunnen wel erge dingen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld je telefoonrekening plunderen door dure nummers te bellen. Of privé gegevens van je smartphone doorsturen.