2min

Tags in dit artikel

,

Intel zal deze week een nieuwe chip introduceren die drie WiFi-standaarden ondersteunt verwachten analisten. De sterk in opkomst 802.11g-, de oude bekende 802.11b en de minder populaire 802.11a-standaard.

Draadloze netwerken zijn zeer populair geworden mede door de brede ondersteuning die Intel vorig jaar is gaan bieden voor WiFi. Draadloos netwerk is zelfs zo populair geworden dat er gewaarschuwd wordt voor overbelasting door systeembeheerders. De WiFi-netwerken dreigen namelijk een stuk trager te worden door de hoeveelheid data die via dezelfde frequentie wordt verzonden.

Om hier een eind aan te maken zal deze week de tri-mode chip door intel geïntroduceerd worden. 2 standaarden worden door de huidige Intels chips ondersteund. 802.11b, met 11 mb per seconde relatief traag is maar veel wordt gebruikt en 802.11g, die meer snelheid biedt met 54 Mbps. De 802.11a-standaard is niet compatibel met 802.11b en de g-standaard wel. Dit maakt de 802.11g dus minder populair maar deze biedt ook een transmissiesnelheid van 54 Mpbs. 802.11a heeft echter wel weer als voordeel dat deze op een frequentie werkt die niet gedeeld wordt met magnetrons en draadloze telefoons, zoals de andere twee WiFi-standaarden.

Intel hoopt door ondersteuning te gaan bieden voor 802.11a, bedrijven zover te krijgen ook deze standaard te gaan gebruiken om zo de b- en g-frequentie te ontlasten. Twee draadloze standaarden naast elkaar willen de meeste bedrijven niet graag gebruiken. Vandaar dat het de vraag is of dit wel gaat lukken. Hierdoor nemen namelijk de kosten voor systeembeheer en software toe. Er zijn maar 24 gecertificeerde WiFi-producten voor de a-standaar ontwikkeld waarvan er in totaal 1250 officieel gecertificeerd zijn. Er is dus ook niet veel keuze in de 802.11a-producten.