2min

Tags in dit artikel

,

De plannen van Intel om een 4GHz-processor uit te brengen worden opzij gezet. Intel wil de prestatieverbeteringen niet langer halen uit het ophoog halen van de kloksnelheid, maar Intel wil zich richten op de andere elementen van de chip, zoals bussnelheid en cache.

Eerst word begonnen met het opvoeren van het cache-geheugen van de Pentium 4 processors. Nu zijn de processors uitgerust met 1 megabyte van dit snelle geheugen, dat de communicatie van de processor met het moederbord versnelt. Begin 2005 zullen de eerst processors met 2 megabyte cache aan boord opduiken. Deze draaien dan op een kloksnelheid van 3,8 GHz.
Volgens een woordvoerder van Intel zullen de grotere cache-geheugens ook snel in Pentium 4’s verschijnen met een lagere kloksnelheid.

Daarnaast gaat Intel ook beter inzetten op 64-bit technologie, HyperThreading (een efficiëntere afhandeling van processortaken) en LaGrande, dat is de naam van een nieuwe beveiligingstechniek. Ook zullen de nieuwe chips steeds vaker met een dual core worden uitgevoerd.
Intel heeft inmiddels de benodigde ontwerpfase voor dual core afgerond. Deze krachtige processor zullen in 2005 bij gelijkblijvende kloksnelheid op de markt komen.

Aangezien Intel voor volgend jaar een 3,8 GHz-processor heeft gepland, word door analisten niet uitgesloten dat de 4GHz-chip toch nog op de toonbank verschijnt. Er is al bewezen door hobbyprojecten dat de Intel-chips in principe naar 6 GHz opgeschroeft kunnen worden. Het bedrijf Alienware, dat pc’s op basis van vloeistofkoeling verkoopt, biedt al een overgeklokte Pentium 4 aan die loopt op 4 Ghz.

Ook hoopt Intel het immer groeiende stroomverbruik van de desktopchips in te dammen. Veel processors verbruiken inmiddels al 80 tot 100 watt en worden steeds lastiger om te koelen. Intel wil in 2007 een processor introduceren die is gemodelleerd naar de energiezuinige notebookprocessors. De ‘Meron’, zoals de processor voorlopig heet, moet aanzienlijk minder stroom verbruiken en daarmee beter te koelen zijn.

Intel kampt overigens met een grote voorraad onverkochte processors. Daarom heeft het bedrijf besloten in dit laatste kwartaal de productie terug te schroeven.