Peer-to-peer programma Kazaa is de nummer 1 spyware bedreiging op het Internet, volgens Computer Associates.

Volgens de tests van Pest Patrol research, (een onderdeel van het bedrijf) zou Kazaa een grotere bedreiging zijn dan de andere programma’s in de top 5 lijst, vanwege de grote populariteit. Kazaa beweert dat de software al meer dan 214 miljoen keer gedownload is.

"Kazaa doet ook iets nuttigs," zei Simon Perry, vice-president van security strategy voor Computer Associates. "Ik ga niet zeggen dat het niet zo is. Maar draai het eens andersom; je laat miljoenen andere gebruikers op je pc. Kazaa is nummer 1 vanwege het aantal gebruikers van het programma."

Het bedrijf meldde dat elk ander peer-to-peer file exchange programma zoals bijvoorbeeld Blubster, E-Mule, Gnucleus en WinMX net zo goed de netwerk performance en opslag ruimte verminderen, omdat ze gebundeld zijn met adware en/of spyware.

Adware programma Ezula kwam als 2de uit de bus en laat adopt.hotbar.com en GameSpy Arcade achter zich.

Perry zegt dat de moeilijkheidsgraad om spyware precies te vinden een reden is dat zo vaak bepaalde programma’s gezien worden als ad/spyware. De definitie van een virus is vandaag de dag duidelijk, maar spyware is een wazig gebied. Daarom is de top 5 niet veel veranderd; ook omdat de programma’s veel langer mee gaan dan een virus.

Op de website van CA is de lijst te vinden met de spyware top 5. Kazaa blijft nog altijd nummer 1.