2min

Tags in dit artikel

,

De Safe Internet Foundation constateert een sterke groei van het aantal spyware infecties in Nederland. Spyware is de verzamelnaam voor software die zonder dat de gebruiker dat merkt, wordt geïnstalleerd op een computer en daarna gegevens verzameld over de gebruiker en zijn computer. De spyware geeft die gegevens via internet door aan degene die de spyware controleert. De meest zichtbare vorm van spyware is zogenaamde ‘advertentie spyware’. Bij die vorm van spyware worden persoonlijke gegevens zoals de bezochte internet pagina’s, de leeftijd, het geslacht of het e-mail adres ongemerkt doorgestuurd. Symptoom van die spyware is dat gebruikers worden lastig gevallen met popups of andere ongewenste advertentievormen. Deze advertenties bevatten in veel gevallen erotische content die ook getoond wordt als een kind achter een geïnfecteerde pc plaatsneemt.

De spyware is vaak verpakt in een internet zoekbalk voor erotische content, in gratis software zoals KaZaA of in een programma dat je hippe email icoontjes belooft. De kans op een spyware infectie is groot bij een bezoek aan pagina’s die MP3’s, illegale software of gratis porno bevatten.

Spyware vormt een grove inbreuk op de privacy van de computergebruiker. Spyware kan niet zoals spam of virussen relatief makkelijk tegen worden gehouden door providers. Daarbij komt nog dat de makers van spyware steeds nieuwe manieren verzinnen om verwijdering van hun software zo moeilijk mogelijk te maken. Een snelle inventarisatie heeft SIF geleerd dat voor verwijdering gemiddeld twee uur nodig is.

De toename van infecties is veroorzaakt doordat het versturen van advertenties met behulp van spyware steeds lucratiever wordt. Door de toename van gebruikers van ‘always on’ breedband is de ‘doelgroep’ voor infecties gegroeid. En nu de strijd tegen spam wordt verhevigd zoeken malafide internet ondernemers naar nieuwe manieren om geld te verdienen.

Gratis programma’s als Ad-Aware en Spybot-S&D kunnen een groot deel van de spyware detecteren en verwijderen. Voor de toekomst is een hardere aanpak van spyware verspreiders noodzakelijk. De SIF denkt daarbij aan het afsluiten van websites waar spyware wordt verspreid, betere voorlichting over spyware en aan ondersteuning in EU verband van het Amerikaanse voorstel dat nu in de Amerikaanse Senaat ligt om spyware te verbieden.