min

Tags in dit artikel

, , ,

AOpen, onder andere bekend van moederborden en barebonesystemen, heeft deze week de eerste desktop barebone op basis van de Intel Pentium M processor aangekondigd, de chip die origineel bedoeld is voor mobiele systemen.

AOpen’s EY855 XC Cube is gebaseerd op Intel’s 855-series chipset en is bedoeld voor Intel Pentium M processors met een snelheid tot 2.0GHz en een 400MHz Quad Pumped Bus.
Het apparaatje ondersteund maximaal 2GB PC2700 geheugen, en kan vrijwel geluidsloos werken door het lage stroom verbruik, met name van de Pentium M.
De EY855 XC zal een AGP 4x en PCI sleuf bevatten, ook zullen er USB 2.0 en FireWire connectors aanwezig zijn.

Het idee om de Intel Pentium M – die officieel aleen bedoeld was voor mobiele computers – in desktops te plaatsen is er al een tijdje, aangezien de Pentium 4 zeer veel stroom verbruikt en zeer warm word, en waar dus meestal ook een luidruchtig koelsysteem voor nodig is.

Vandaag de dag zijn er twee groepen gebruikers, de groep "power users" die kopen dus ook Intel pentium 4 EE of AMD Athlon 64 FX processors welke een grote en luidruchtige koeling nodig hebben, zware PSU’s en grote kasten, en er is de groep mensen die niet al die snelheid nodig hebben, en opzoek zijn naar meer stijlvolle kasten, die minder geluid produceren.
De Pentium 4 kan die eisen niet allemaal nakomen, en daardoor kwam het idee om de Pentium M naar het desktop platform te brengen.

AOpen heeft nog geen prijzen of release datums bekend gemaakt voor de EY855 XC Cube.