min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is alweer een tijd geleden dat Aopen met een consumentenproduct op de proppen kwam. Het bedrijf heeft echter weer van zich laten horen en een energiezuinige barebone gelanceerd. Wie hem wil hebben zal een flink gevulde portemonnee moeten hebben.


De "XC Encore OE700", zoals het product heet, krijgt een aantal leuke functies mee. Zo beschikt het over een Intel GM45-chipset (mobiele chipset) en vanwege die reden zal er dus een mobiele Core 2- of Celeron-processor geïnstalleerd moeten worden. Het nadeel hiervan is de prijs van dergelijke processoren. Tweedehands zijn deze processors ook niet erg gewild, bij een upgrade zal het dus lastig zijn om van de oude processor af te komen. Op het moederbord is alleen ruimte voor SO-DIMM-geheugen, dat tevens iets meer kost dan standaardgeheugen. Grootste voordeel van al deze onderdelen is de geringe warmteontwikkeling en stroomverbruik.

Mini-ITX

In het 200 x 321 x 106 mm grote apparaat is een mini-ITX moederbord geplaatst. Er is ruimte voor een optische drive, evenals twee 3,5-inch schijven (SATA). Er kunnen twee mini-card uitbereidingskaarten geïnstalleerd worden, zoals bijvoorbeeld een Wi-Fi-ontvanger of TV-tuner.

Aansluitingen

Qua aansluitingen komt het apparaat zeker niet te kort, zo zijn er DVI-, HDMI-, eSATA- en vier USB 2.0-poorten aan de achterkant en voorop nog twee USB 2.0-poorten. Gigabit Ethernet zorgt voor een eventuele netwerkaansluiting en achtkanaals (met S/PDIF) analoge aansluiting voor het geluid. Aan de voorkant is ook een Vacuum Fluorescent Display (VFD) gemonteerd met Media Center-integratie. Het gehele systeem wordt gevoed door een externe voeding van 135W.

Meer details zijn helaas nog niet bekend. De productpagina van de barebone is hier te bekijken.