2min

Tags in dit artikel

, ,

Door een groeiende populariteit aan kleine muziekspelers en andere kleine handheldapparaten zagen veel bedrijven zich genoodzaakt steeds kleiner harddisks te produceren.
Volgens analysten is echter het punt bereikt dat harddisks niet meer veel kleiner gemaakt kunnen worden.

De bottleneck hierin zijn de afmetingen van de zogenaamde platters. De platter is simpel gezegd de zilverkleurige platte schijf die ronddraait en waar de data wordt opgeslagen.
Uiteraard kan de schijf steeds kleiner gemaakt worden, maar dat heeft als nadeel dat de opslagcapaciteit bij een verkleining van de diameter behoorlijk afneemt.

Een nog kleinere opslagruimte betekent meer concurrentie van een ander opslagmedium in opkomst, namelijk het flashgeheugen. Alhoewel Flashgeheugen een snellere toegang tot de data biedt, hebben harddisks voor dezelfde prijs een veel grotere opslagcapaciteit.
Volgens harddiskmaker Hitachi telt in de meeste gevallen de opslagcapaciteit meer dan de afmetingen van het medium.

Hitachi heeft voorlopig geen plannen om de 1-inch platter, die toegepast wordt in de iPod Mini, te verkleinen. Wel wil het bedrijf een reductie in de afmetingen behalen door het ontwikkelen van kleinere elektromotors en behuizingen.
Daarmee kunnen de afmetingen van een mini drive met 20% worden verkleind.
Ook Toshiba heeft al aangegeven op korte termijn niet verder te werken aan de verkleining van haar 0,85 inch diameter platters die toegepast wordt in een, nog uit te brengen, videocamera.

Dat betekent echter niet dat de mini harddisks niet vergroot zullen worden qua capaciteit. Er zijn op het moment diverse technologiëen in ontwikkeling waarmee de huidige capaciteit van de mini drives verder opgeschroefd kan worden.
De huidige 4GB en 5GB schijven kunnen zo vergroot worden naar respectievelijk 8GB en 10GB.
Volgens analysten zullen de harddisks voorlopig het flashgeheugen voorblijven als het gaat om opslagruimte.
"Tegen de tijd dat de 10GB schijven volgend jaar worden uitgebracht zal 10GB flashgeheugen ook 10 keer zo duur zijn", aldus een analyst.