min

Tags in dit artikel

, ,

Een onderzoeker van de Huelva Universiteit in Spanje claimt dat hij een XML versie heeft ontwikkeld waarmee hij, in combinatie met een machine, digitaal geuren kan versturen.

Volgens de universiteit heeft het ‘versturen’ van geuren een breed toepassingsgebied. Zo zou de techniek gebruikt kunnen worden voor toerisme, in games en ander software, marketing & reclame en gezondheidszorg.

Voor het ontwikkelen van de nieuwe XML versie werkte de universiteit naar eigen zeggen nauw samen met scheikundige en computerexperts.
Het oorspronkelijke idee van de universiteit was de mogelijkheid om geuren op papier te printen met behulp van een laser- of inkjetprinter. Uit onderzoek bleek echter dat de geprinte geuren snel vervlogen.
Daarom ontwikkelde de universiteit een printsysteem dat in twee gangen, twee polymeren aanbrengt. Deze polymeren reageren op licht en aanraking, zodat de geur alleen vrijkomt als het document gelezen wordt.

Tijdens het onderzoek realiseerden de onderzoekers echter al snel dat geuren ook over netwerken en het internet verspreid zouden kunnen worden. Daarom ontwikkelden de onderzoekers XML Smell, waarmee een universele en gestandaardiseerde manier van geuren versturen mogelijk zou moeten zijn.
Volgens de onderzoekers is het met XML Smell toepasbaar op onder andere e-mail, sms en televisie.

Uiteraard is een standaard codering voor geuren in de vorm van een XML versie niet genoeg om de geuren te maken. Daarom ontwikkelt de universiteit momenteel een machine die voorzien is van een ‘geurenpalet’. De verschillende basiselementen worden vervolgens doormiddel van de instructies in het XML document gemengd, zodat de juiste geur ontstaat.
Om de machine ook toepasbaar te maken op mobiele telefoons en andere kleine apparaten, gaan de onderzoekers proberen om de machine zo klein mogelijk te maken.

Het idee voor een geurapparaat is overigens niet nieuw. Vorig jaar kwam een Japans bedrijf al op de proppen met een geurende computer, maar ook in bioscopen en winkels wordt al geruime tijd geëxperimenteerd met geurmachines.
Grootste problemen tot nog toe zijn het juist nabootsen van de geuren en de dosering van de geuren.

Een interessant verhaal over de geschiedenis van geurmachines is hier te vinden.