2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel heeft deze week een nieuwe lijn Pentium 4 processors geïntroduceerd met een 2mb secundaire cache. Dat is twee maal zoveel als de huidige Pentium 4 processors. Een grotere cache verhoogt over het algemeen de prestaties van de processor.

Behalve een groter cache zijn de nieuwe Pentium 4 processors ook voorzien van energiebesparingstechnologie SpeedStep, die afkomstig is van de notebookprocessors van Intel.
De nieuwe 600-serie bestaat uit vier processors met een kloksnelheid van 3Ghz tot 3,6Ghz. Alle processors hebben een 800Mhz front side bus. Prijzen variëren van 224 dollar voor de 630 tot 605 dollar voor het 660 model. Deze richtprijzen zijn echter geen consumentenprijzen, maar gelden voor een afname van 1.000 stuks.

Behalve de nieuwe 600 serie, introduceerde Intel ook een nieuwe telg van de Pentium 4 Extreme Edition familie. Deze processor die vooral geschikt is voor gamers en hobbyisten heeft een snelheid van 3,73Ghz met een 1,066Ghz front side bus.
Alle vijf de processors ondersteunen verder 64-bit en Hyper-Threading technologie. De processors zullen ook werken met Microsoft’s Windows® XP Professional x64 editie die binnenkort op de markt komt.
De zogenaamde 64-bit memory addressability wordt ondersteunt door middel van Intel’s Extended Memory 64 Technology (EM64T). Intel heeft verder verklaard dat elke nieuw te produceren Intel processor deze functie zal hebben, waaronder ook de Celeron processors.

De processors zullen hoogstwaarschijnlijk behoren tot de laatsten van de single-core processors. Intel gaat zich vanaf het tweede kwartaal dit jaar meer richten op de dual-core processors. Alhoewel deze chips nog niet zulke hoge snelheden behalen als de laatste generatie Pentium 4 chips, bieden deze chips in het algemeen wel een beter prestatie omdat de twee cores afzonderlijk van elkaar kunnen opereren.