min

Tags in dit artikel

, , ,

Gistermorgen heeft de Europese Raad de fel omstreden softwarepatentwet goedgekeurd. Het voorstel werd behandeld enkel met stemming en zonder discussie.
De patentwet bleef als A-item op de agenda staan, ondanks de pogingen van Denemarken, Polen en Portugal om het voorstel als B-item te bespreken en een stemming uit te stellen.

Volgens Florian Müller, de stichter van de antipatentwebsite nosoftwarepatents.com, zou een Luxemburgse minister gezegt hebben dat het voorstel enkel werd aanvaard om te verzekeren dat de Europese Raad zich aan de procedures houdt, zodat er geen problemen onststaan met andere voorstellen.

De Luxemburgse minister zei: "We aanvaarden het voorstel uit institutionele overwegingen, om zo geen precedent te scheppen waardoor andere voorstellen vertraging kunnen oplopen."
De beslissing van de Europese Raad wordt nog door anderen walgelijk gevonden, bijvoorbeeld door Jonas Maebe van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII).
De FFII is niet te spreken over de houding van Luxemburg. Het was perfect mogelijk om het patentvoorstel als B-item te laten voorkomen, maar blijkbaar wilde geen enkele lidstaat zijn nek uitsteken.

In een persmededeling schrijft FFII dat dit een trieste dag is voor de democratie en dat dit een donkere schaduw werpt over de Europese Grondwet, die de Europese Raad nog meer macht zal geven.

De patentwet zal nu voor een tweede lezing naar het Europese Parlement gaan, die het voorstel nog altijd kan verwerpen of aanpassen.