2min Devices

Rapport Brinkhorst kritisch over softwarepatenten

Rapport Brinkhorst kritisch over softwarepatentenMinister Brinkhorst zal woensdag 29 september een rapport presenteren waarin staat dat softwarepatenten de innovatie kunnen hinderen. In het rapport ‘Rethinking the European ICT agenda’ staat ook te lezen dat "weinig Europese landen zijn voorbereid op de consequenties van een softwarepatentenregime." Dit is opmerkelijk omdat Brinkhorst afgelopen mei nog in de Europese ministerraad namens Nederland instemde met een voorstel dat verregaande patentering van software mogelijk zal maken.

Afgelopen donderdag werd ook al bekend dat de Europese raad voor concurrentievermogen heeft besloten de voor vrijdag 24 september geplande formele bekrachtiging van dit voorstel uit te stellen. Volgens de Frans-Duitse leider van de Europese Groenen, Daniel Cohn-Bendit, wordt de omstreden richtlijn inzake "octrooieerbaarheid van computer geimplementeerde uitvindingen" zelfs terug verwezen naar het comite van vaste vertegenwoordigers (CoRePer). Dit zou betekenen dat de lidstaten het debat heropenen.

Het is een teken aan de wand dat men met dit rapport, opgesteld door PriceWaterhouseCoopers, de argumenten van de tegenstanders van softwarepatenten onderschrijft. Deze wezen al eerder op verschillende empirische studies waaruit blijkt dat softwarepatenten de innovatie hinderen in plaats van deze te stimuleren, dat bedrijven gaan investeren in patenten in plaats van in innovatie. Dat geld wordt uitgegeven aan advocaten in plaats van aan wetenschappers.