2min

Tags in dit artikel

, ,

De Mozilla Foundation heeft middels een bericht op haar website laten weten dat het zal stoppen met de ontwikkeling van Mozilla Application Suite, dat ook wel bekend staat als Seamonkey. De Application Suite is een all-in-one programma met onder andere een internetbrowser, een e-mail en nieuwsgroep cliënt, een irc cliënt en een html editor.

De groep heeft aangegeven dat er geen 1.8 versie op de markt zal komen, maar dat ze wel ondersteuning zal blijven bieden voor de huidige 1.7 versie.
De foundation heeft deze keuze gemaakt om zich meer te kunnen richten op haar Firefox browser en haar e-mail programma Thunderbird.

"Als we van Seamonkey een versie 1.8 uitbrengen, moeten we daar ook support voor leveren en we kunnen simpelweg niet voor zoveel versies ondersteuning leveren naast alle versies van Firefox en Thunderbird", aldus Mozilla.

De overstap is overigens niet heel erg verrassend. Mozilla heeft met Firefox de eerste echte serieuze concurrent voor het dominante Internet Explorer op de markt gezet. De Firefox browser is sinds de release in november vorig jaar al bijna 27 miljoen keer gedownload. Ook Thunderbird doet het goed met ongeveer 4 miljoen downloads tot nog toe.

De laatste maanden groeit het marktaandeel van Firefox echter wat minder snel en Microsoft heeft inmiddels de tegenaanval ingezet. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat versie 7 van haar browser Internet Explorer niet meer samen met Longhorn zal worden uitgebracht, maar dat de release naar voren geschoven is.
Door meer mensen op de ontwikkeling van Firefox en Thunderbird te zetten zal de strijd tussen de twee concurrenten dan ook naar verwachting weer behoorlijk oplaaien.