2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gigabyte heeft vorige week een nieuw moederbord geïntroduceerd dat voldoet aan de nieuwe eisen van de Europese Unie die het gebruik van gevaarlijke materialen in elektronische apparaten verbieden.

De eisen van de Europese Unie zijn vastgelegd in de zogenaamde Restriction of Hazardous Substances (RoHS). Deze regels treden op 1 juli 2006 in werking en verbieden het gebruik van gevaarlijke materialen in elektronische apparaten. Zo zal het vanaf die datum niet meer toegestaan zijn om lood, kwik, cadmium, hexavalent (zeswaardig) chroom, polybrominated biphenyls (PBB) of polybrominated biphenyl ethers (PBDE) te gebruiken.
Dat heeft nogal gevolgen voor sommige productiemethodes. Zo worden veel componenten en printplaten gesoldeerd met loodhoudend tin.

Het nieuwe GA-2CEWH moederbord van Gigabyte is dus gevrijwaard van deze materialen. Het dual Opteron gerichte moederbord is gebaseerd op nVidia’s nForce 4 Pro 2200 en 2050 chipsets. Er zijn twee x16 PCI Express slots aanwezig die SLi ondersteunen. Verder zijn er een nog enkele x1 PCI Express en een 32-bit PCI slot aanwezig.
Ook zijn er vier USB poorten voorzien, waarvan er twee geschikt zijn voor USB 1.1 en de andere twee voor USB 2.0.
Behalve de bekende aansluitmogelijkheden zijn er ook nog een FireWire poort, een S/PDIF optische poort en twee Gigabit Ethernet controllers aanwezig.

Wat betreft het geheugen heeft het moederbord twee geheugenbanken met elk vier DIMM slots. In totaal kan het moederbord daardoor 32GB aan ECC DDR SDRAM huizen met een kloksnelheid van 333MHz of 400Mhz.
Als laatste ondersteunt het bord vier Serial ATA apparaten met RAID 0 en 1.