2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bedrijven die Vista Enterprise willen aanschaffen zullen door Microsoft worden verplicht om zich aan te melden bij Microsoft’s Software Assurance service. Vista Enterprise is één van de zeven edities die er van Vista op de markt zullen komen en is speciaal bedoeld voor bedrijven.

De Software Assurance (SA) service bestaat al sinds 2001 en dient als vervanging voor de standaard losse licenties. Bedrijven kunnen zich aanmelden en krijgen voor een bepaald bedrag per maand de software en zijn daarnaast verzekerd van de nodige software updates en andere ondersteuningsdiensten.

De service is echter omstreden. Volgens analysten zouden bedrijven uiteindelijk meer betalen met SA dan dat ze zouden betalen met losse licenties. Microsoft raadt bedrijven momenteel wel aan om zich bij SA aan te melden, maar dat is niet verplicht.
Het lijkt er echter op dat daar met Windows Vista verandering in gaat komen. "Het is een slimme zet van Microsoft. Als een bedrijf wil migreren naar de nieuwste software hebben ze geen alternatief", aldus analyst Michael Azoff van de Butler Group.

Microsoft verklaarde zelf in een persbericht het volgende:
"Windows Vista Enterprise is exclusief beschikbaar als een onderdeel van Software Assurance en is ontworpen om middelgrote en grote organisaties te helpen bij het reduceren van de IT kosten en de IT efficiëntie."

Behalve dit grote voordeel voor SA heeft microsoft de service nog verder verbeterd en uitgebreid. Daardoor zouden klanten meer waar voor hun geld krijgen. Terwijl een standaard onderhoudscontract alleen ondersteuning en updates levert, krijgen SA klanten toegang tot nieuwe productversies, een 24-uur telefonische helpdesk, uitgebreide training, advies, software voor het beveiligen en beheren van oudere PC’s en licenties voor het migreren van standaard edities naar Enterprise edities.

Microsoft heeft voor de komende tijd een aantal grote introducties op stapel staan, zoals een nieuwe versie van haar databaseprogramma, besturingssystemen, office pakketten en andere tools. De trainingsprogramma’s die bij SA inbegrepen zijn, zij weer handig om het personeel op de hoogte te brengen van de nieuwe software en hen op de hoogte te brengen hoe de software toegepast kan worden binnen hun bedrijf.