3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vorige week was er op Techzine al te lezen dat Microsoft-watch voorspelde dat er acht versies van Windows Vista op de markt zouden komen. Microsoft heeft dit nu officieel bevestigd en ook zijn er wat meer details bekendgemaakt.

De namen van de Vista edities werden vorige week door gelekte informatie al bekend en het was vrij zeker dat de gelekte informatie ook juist was. Dat vermoeden blijkt nu bevestigd aangezien Microsoft officieel heeft laten weten dat er zes Vista edities uitkomen, plus nog eens twee pakketten zonder Media Player, die in Europa verkocht gaan worden.

Zoals dus eerder al bekend werd, worden de zes kernversies Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista ultimate enWindows Vista Business. Van de Home Basic en Business versies komen er ook nog ‘N’ varianten zonder mediaplayer.

Microsoft heeft verder laten weten dat elke versie voorzien zal zijn van Internet Explorer 7.0, Vista desktop search, parental control en Windows Defender. Met uitzondering van de Starter editie zijn alle versies beschikbaar in een 32-bit en een 64-bit uitvoering.
Daarnaast zullen alle Business edities een aantal extra features krijgen die middelgrote en kleine bedrijven moeten overhalen om over te stappen op Vista. Al deze features zitten ook in de meest recente CTP versie van Vista, waarover eerder te lezen was op Techzine.
Volgens Barry Goffe van Windows client product management zijn de nieuwe versies van Vista gericht op het gebruik van de PC en niet op de hardware.

Zo is Vista Starter bedoeld voor ontwikkelingslanden en deze versie wordt dan ook voor elk land op maat gesneden. Veel extra’s ontbreken in deze versie die overigens niet los verkocht zal worden.
Vista Home Basic is dan weer bedoeld voor mensen die hun computer alleen gebruiken om te surfen, e-mail te bekijken en simpele documenten willen maken, opslaan en delen. De Starter en Home Basic edities moeten het daarnaast ook zonder de Aero Glass gebruikersinterface stellen.

Zoals ook eerder bekend werd zijn de Media Center en Tablet PC edities vervallen. Vista Home Premium zal deze functionaliteiten overnemen, waardoor deze versie geschikt wordt voor mensen die veel doen met digitale fotografie, films maken en tv willen kijken. Ook zullen er een aantal mobiliteitsfeatures in deze versie zitten.

De features uit de Tablet PC editie komen trouwens ook terug in de Vista Business editie. Behalve de eerder genoemde features voor het midden- en kleinbedrijf is in deze versie ook de Aero Glass interface terug te vinden.
De Vista Enterprise editie is een opgewaardeerde versie van Vista Business en is voorzien van de BitLocker schijfencryptie technologie, Virtual PC Express voor het draaien van virtuele systemen en het zogenaamde Subsystem for Unix-based Applications. Met deze laatste applicatie kunnen Unix applicaties op Vista machines gedraaid worden.

Verder is er bij de Enterprise editie ook nog de mogelijkheid om de versie middels één image in elke gewenste taal te installeren.
Deze mogelijkheid is één van de extraatjes waarmee Microsoft grotere bedrijven warm wil maken voor haar Enterprise Agreement (EA) en Software Assurance (SA) services. Met deze services kunnen bedrijven een hoop licenties kopen (volume licensing) en krijgen ze middels de service, waar de bedrijven voor moeten betalen, updates en ondersteuning.

Voor bedrijven die niet zitten te wachten op volume licensing, maar toch de van de functies in de Enterprise editie gebruik willen maken is er nog één optie, namelijk de Vista Ultimate editie.
Deze versie bevat namelijk alle features uit Vista Home Premium en Vista Enterprise. Volgens Microsoft is deze versie dan ook uitermate geschikt voor mensen die hun PC zowel voor hun werk als privé gebruiken, zoals bijvoorbeeld eigenaren van kleine bedrijfjes die ook klantgegevens op hun privécomputer opslaan.

Voglens Goffe is Vista Ultimate een manier is om volume-licensing te ontlopen, maar hij benadrukt dat Microsoft deze versie niet op die manier zal gaan promoten. Wel liet hij weten dat alle versies voor het einde van het jaar in de winkelrekken zullen liggen en dat de prijzen voor de verschillende edities op een later tijdstip bekend zullen worden