Toshiba heeft vorige week op de DVD Forum Japan Conference 2005 bekend gemaakt dat het waarschijnlijk geen regiocodes meer zal gaan toepassen op haar HD-DVD standaard.

Op de bijeenkomst was HD-DVD uiteraard één van de hoofdonderwerpen en rond dit onderwerp kwamen veel nieuwe feiten aan bod.
Zo werd er veel gesproken over het afronden van de standaarden. Zo heeft Toshiba bijvoorbeeld plannen voor een HD-DVD versie van de DVD-RAM, genaamd HD-DVD-RR.

Eén van de opmerkelijkste aankondigingen was echter van Hisashi Yamada van Toshiba Digital Media Networks. Hij meldde dat zijn bedrijf diverse meningen had gepeild betreffende regiocodering. Deze codering, die momenteel wordt toegepast op de DVD schijfjes. Deze codering is afhankelijk van het werelddeel waar de DVD’s worden verkocht, zodat ze niet af te spelen zijn in andere werelddelen.
Er zijn echter inmiddels al veel mogelijkheden om deze regiocodering te omzeilen.

De meningen, maar ook het feit dat regiocodering niet populair was bij de stuurgroep van HD-DVD heeft Toshiba er nu toe doen besluiten om regiocodering niet toe te gaan passen op de HD-DVD standaard.
Moet er wel bijgezegd worden dat Yamada meldde dat de codering er "waarschijnlijk" niet in zal zitten, maar het feit dat Toshiba over de mogelijkheid nadenkt is op zich al lovenswaardig.