min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dell heeft haar XPS serie uitgebreid met een nieuw systeem, waarin NVIDIA’s SLI technologie is toegepast. Met de twee 7800GTX kaarten aan boord is het meteen ook het snelste model in de serie.

Eerder kwam Dell al met de XPS Gen 2, die bij de release de op dat moment snelste videokaart had, namelijk de GeForce Go 6800 Ultra. Ook Dell’s Gen XPS 5 model was indrukwekkend, maar kon met de X800 XT PE kaart niet op tegen PC’s met een SLI systeem.

Uiteraard wilde Dell wel graag een SLI systeem, maar tot voorkort was er geen SLI moederbord voor Intel processors en aangezien Dell alleen zaken doet met Intel ging het feest niet door. NVIDIA heeft echter sindskort de nForce4 SLI chipset geschikt gemaakt voor Intel processors en Dell heeft het moederbord direct geadopteerd.

Het moederbord is voorzien van een 16x SLI, met twee 8x PCIe sloten. Zoals eerder gezegd heeft Dell twee 7800GTX kaarten in deze sloten gestoken. De twee kaarten zijn aangepaste kaarten die NVIDIA speciaal voor Dell heeft gemaakt. Beide kaarten hebben daardoor een heat pipe en fan cooler ter groote van twee slots. Een vergelijkbaar systeem is op de 512MB versie van de 7800GTX kaarten terug te vinden.

De Intel processor is een dual-core processor. De Pentium D 840 heeft een kloksnelheid van 3,2GHz. Alle geheugenslots zijn volgestopt, maar daar krijg je wel 2GB geheugen voor terug.

Verder is er een Audigy 2 ZS sound card geluidskaart voorzien en zijn er zes USB 2.0 poorten en drie FireWire poorten, waarvan er één op de geluidskaart zit. Opmerkelijk genoeg heeft Dell ook een 56Kbps modem in de kast gestopt, maar het bedrijf valt nu in ieder geval niet te verwijten dat het niet aan de inbellers onder ons denkt.

Qua opslagruimte zijn er twee harde schijven van Western Digital aanwezig met elk een opslagruimte van 250GB. Dell heeft de voeding in een aparte sectie onderin de kast verwerkt, waardoor de stroomkabel aan de onderkant van de kast aangesloten moet worden.

Uit test van The Register scoort het systeem nette scores in het benchmarkprogramma 3DMark05. Verder is het systeem erg stil en alhoewel design een kwesite van smaak is ziet het systeem er goed uit.
Door de Intel chip is het systeem echter niet zo snel als een AMD Athlon systeem in dezelfde prijsklasse.

Zoals bekend bij Dell zijn alle systemen naar wens aan te passen, maar standaard heeft het bedrijf vier modellen geconfigureerd. Prijzen voor deze modellen lopen van 1.679 euro voor het goedkoopste model tot maar liefst 4.479 euro voor het topmodel.