2min

Tags in dit artikel

, , ,

High Definition video begint langzaam maar zeker ingeburgerd te raken, maar binnenkort kunnen we ook gaan genieten van radio uitzendingen van hoge kwaliteit.

Zeven grote radiobedrijven hebben gisteren aangekondigd dat ze zich verenigd hebben in de ‘HD Digital Radio Alliance’. De bedrijven waar het om gaat zijn Bonneville, Citadel, Clear Channel, Cumulus, Emmis, Entercom, Greater Media en Infinity.

De organisatie zal zich bezighouden met het coördineren van de introductie en ontwikkelen van HD Digital Radio. Verder zullen de bedrijven autofabrikanten ervan gaan proberen te overtuigen de technologie te adopteren. Verder willen de bedrijven de technologie betaalbaar maken en helpen bij de marketing voor de nieuwe technologie.

Traditionele radio begint de druk te voelen van radio via de satelliet en men zoekt nu naar mogelijkheden om consumenten betere programmeringen te bieden.
De grootste klacht van radioluisteraars is dat er weinig variatie is in de FM zenders. Doordat veel zenders met de massa meegaan worden alternatieve genres naar de achtergrond verdreven.

Met HD Radio is er echter meer ruimte voor alternatieve zenders en daarnaast is het in tegenstelling tot satellietradio gratis. Verder is het met HD digital radio mogelijk om FM uitzendingen in CD kwaliteit te maken en kunnen AM uitzendingen voortaan in FM kwaliteit uitgezonden worden.

De technologie maakt het verder voor radiostations mogelijk om meerdere streams via één frequentie te versturen, middels de HD2 technologie. De uitzendingen zullen lokaal worden geprogrammeerd en zullen in eerste instantie geen reclames bevatten.
Volgens de organisatie zijn er al 600 radiostations die hun hoofprogrammering in HD kwaliteit uitzenden.