min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het bericht staat al weer een paar dagen op de site van Tom’s Hardware, maar toch de moeite van het vermelden waard. De site heeft namelijk een test gedaan met een quad-SLI opstelling.

Vier 7800 GT chips die parallel lopen is sindskort dus ook mogelijk. Dat kan op het moment echter wel alleen met de nieuwe Extreme GeForce 7800 GT Dual van fabrikant Asus.
Asus heeft op deze kaart twee 7800 GT chips geplaatst. De kaart is enigszins exclusief, want er zijn er maar 2.000 van in omloop. De kaarten hebben niet de standaard SLI aansluitingen, maar kunnen desalniettemin toch in SLI mode gezet worden.

De kaarten kunnen helaas niet bogen op de stroomvoorziening van de voeding in de computer, maar hebben hun eigen adapter nodig. Als deze adapters niet zijn aangesloten start het systeem ook niet op.
De test van Tom’s Hardware was niet eenvoudig, want de SLI drivers van NVIDIA zijn nog niet helemaal klaar om vier chips tegelijkertijd aan te sturen.

De mensen bij Tom’s Hardware besloten daarom, om eerst één kaart in het systeem te steken. In deze opstelling levert deze kaart even goede prestaties als twee 7800 GT’s in SLI mode.
Daarna werd de tweede kaart geïnstalleerd en werd door Windows meteen herkend. De Asus driver initialiseerde zichzelf vervolgens weer twee keer, één keer voor elke nieuwe chip. Uiteindelijk zag Windows drie werkende 7800 GT kaarten, waarbij de master kaart als single chip kaart werd gezien en de slave kaart als dual chip.


Beide kaarten hebben hun eigen stroomvoorziening

De driver geeft vervolgens aan dat de kaarten het beste middels SLI gekoppeld kunnen worden, maar aangezien er geen SLI connectors op de kaart zitten is dat niet meteen mogelijk. Door de computer opnieuw op te starten, worden de kaarten echter vanzelf herkend als SLI opstelling, dus zonder bridge. De SLI mode die hier gemaakt wordt heeft daardoor wel een beetje weg van ATI’s Crossfire techniek.

Tijdens het testen van de kaarten, werd goed duidelijk dat de techniek nog zeer nieuw is en dat het beeld in veel gevallen nog niet goed gerenderd wordt. De techniek wordt ook nog niet officiëel ondersteund door NVIDIA. Tom’s Hardware wist in 3DMark05 echter een mooie score van 11821 neer te zetten en dat was ruim 2400 punten hoger dan een standaard SLI opstelling met twee 7800 GT kaarten.

De grootste snelheidswinst werd echter behaald in het spel F.E.A.R., waar de opstelling met 97 FPS draaide, tegen 47 FPS bij een standaard SLI opstelling. Helaas werd een derde van het scherm nog niet goed gerenderd door de kaarten. Daardoor is het ook niet echt duidelijk of de 92 FPS ook is te halen bij een volledige rendering.


De rendering in F.E.A.R. laat nog te wensen over

Duidelijk is dus dat SLI niet ophoudt bij twee kaarten of chips en dat er nog mogelijkheden te over zijn. De techniek is echter nog niet helemaal uitgewerkt, maar als NVIDIA ondersteuning gaat bieden en daarin samenwerkt met ASUS kan dat probleem ondervangen worden.
Daarnaast is het stroomverbruik van 377 Watt in volledige 3D mode zeer hoog, maar dat zal niemand verbazen.

De volledige review van Tom’s Hardware is hier te lezen.