2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft eindelijk de concrete systeemeisen voor Windows Vista gepubliceerd. Eerder dit jaar verschenen nogal vage richtlijnen.

Het blijft natuurlijk een feit: hoe meer, hoe beter. Toch zal Windows Vista geen enkel probleem opleveren voor oudere computers. Al zullen deze oudere computers enkel de basisfunctionaliteit kunnen garanderen. Om echt het onderste uit de kan te kunnen halen heb je wel de allernieuwste snufjes nodig…

Microsoft-werknemer Charlie Russel meldde deze aanbevelingen en zei nog: "De instapmodellen van de huidige processorfamilies zullen werken, maar die chips zullen voor de meeste gebruikers niet de optimale ervaring bieden en zullen zeer zeker niet de beste ervaring bieden bij high-end games en video-editing."

Toch komt Microsoft met een heel nieuwe functionaliteit, die niet aanwezig was op vorige Windows versies. Als gebruiker wordt je niet verplicht om naar de computerwinkel te lopen voor upgrades. Op tragere computers worden automatisch veel van de grafische hoogstandjes uitgezet.
Windows Vista geniet drie interface-varianten. Alleen de mooiste vereist een zeer moderne grafische kaart.

Microsoft raadt iedereen aan om als processor een 64-bit chip van AMD of Intel aan te schaffen. Dit zal echter niet zo moeilijk na te volgen zijn, want mensen die tegen medio 2006 hun computer aanschaffen, zal zo al over zo’n processor beschikken.
De installatie-dvd van Vista houdt toch nog rekening met de andere gebruikers en bevat zowel de installatie voor een 32- en 64-bit uitvoering.

Je hebt verder nog een minimumvereiste qua geheugen van 512 MB nodig. Ook hier is 1 GB natuurlijk geen slecht idee voor de gevorderde gebruikers.
Als je dan toch kijkt voor een nieuwe schijf, en van plan bent windows Vista te draaien, dan is een SATA-schijf met 8 MB cachegeheugen en Native Command Queuing (NCQ) een goed idee…

De grafische kaart wordt belangrijker dan ooit. Dit is vooral te wijten aan het grafische snoepgoed die windows Vista zal bezitten. Voor de Aero Glass-interface voldoet niets minder dan een actuele kaart waarvoor Windows Display Driver Model (WDDM)-drivers bestaan. Microsoft raadt toch minstens een DirectX9-kaart aan met 64 MB geheugen.

Dit wat betreft pc’s. Voor notebooks ligt het allemaal wat moeilijker, omdat de lichtere en goedkopere modellen meestal uitgerust zijn met minder krachtige grafische chips. Het grootste probleem met dergelijke in het moederbord geïntegreerde chips is dat ze mee het werkgeheugen gebruiken, terwijl losse ‘discrete’ kaarten over een eigen geheugen beschikken.

Als je een notebook aanschaft, dan kies je het best voor een met een discrete grafische chip.
Als het toch een wordt met geïntegreerde grafische mogelijkheden, dan kies je sowieso het best voor een chipset die WDDM ondersteunt, zoals de ATI RS400, ATI RS480 of Intel 945G. Dit wordt dan het best gecombineerd met 1 GB dual-channel geheugen.