Nu de release van het Blu-Ray en HD-DVD formaat dichterbij komt, proberen beide kampen de voordelen van hun product aan te prijzen. BetaNews sprak met een Mark Knox die via Toshiba verbonden is aan het HD-DVD kamp en volgens hem heeft het Blu-Ray kamp behoorlijk wat problemen.

Volgens Knox beginnen de problemen van Blu-Ray al bij de technologie van het media zelf. Ook zou Blu-Ray superieur zijn aan HD-DVD omdat Blu-Ray een capaciteit heeft van 50GB dual-layer, terwijl HD-DVD slechts 30GB heeft. Door goede codecs is 50GB echter niet nodig voor films in hoge kwaliteit en ook het Blu-Ray kamp heeft al aangegeven dat maar weinig schijven in dual-layer worden uitgebracht.

Te grote datadichtheid lijdt tot problemen
Beide formaten werden op de Consumer Electronics Show getoond, maar er gingen nogal wat geruchten over de productieproblemen bij het Blu-Ray kamp. Volgens Knox zijn die geruchten waar en zit het probleem hem in de zogenaamde numerical aperture. Hierbij wordt de laser in een kegelvorm gebogen om meer gegevens op een schijf te kunnen krijgen.

De standaard aperture instelling voor DVD is 0.6, terwijl dit bij HD-DVD 0.65 is, waarbij de extra capaciteit geleverd wordt door de blauwe laser. Om tot een 25GB per layer te komen, wordt er bij Blu-Ray echter gebruik gemaakt van een aperture van 0.85, waardoor de data op een kleinere manier op de optische laag wordt opgeslagen, waardoor er meer kans is op fouten.

Verder heeft deze aperture grootte ook een dunnere schijf en kleiner ruimtes tussen de lagen nodig, waardoor de schijfjes kwetsbaarder worden. Daarvoor had de Blu-Ray groep in eerste instantie een soort van cartridge ontworpen die om het schijfje heen zat. De groep heeft nu echter een soort van coating ontwikkeld, maar dit idee is door onenigheid nog niet helemaal uitgewerkt.

Volgens Knox heeft HD-DVD dit probleem niet, omdat de vereisten voor de productie hetzelfde zijn als bij DVD’s. Aangezien de problemen bij de productie van DVD’s tegenwoordig allemaal opgelost zijn, zal HD-DVD deze problemen ook niet hebben.

Te ingewikkelde standaard
Knox verwerpt daarnaast ook de claims van het Blu-Ray kamp dat haar menusysteem op basis van Java eenvoudig ontwikkeling zou bieden. Volgens Knox gebruikt Blu-Ray een geïmporteerde specificatie uit Europa genaamd JEM. JEM heeft echter een zeer groot aantal instructies, waardoor het voor hardwarefabrikanten bijna onmogelijk is om hun apparaten onder alle omstandigheden te laten werken.

HD-DVD daarentegen werkt voor haar iHD standaard met DHTML, waardoor filmstudio’s en andere bedrijven minder tijd nodig hebben om HD content te ontwikkelen. HP vroeg recentelijk ook aan het Blu-Ray kamp om deze iHD standaard te gebruiken, maar die vraag werd niet gehonoreerd.

Geen kwantiteit, maar kwaliteit
Knox geeft verder toe dat het Blu-Ray kamp meer studio’s heeft weten te contracteren, maar volgens hem wilde het Blu-Ray kamp alleen maar zoveel mogelijk logootjes op haar PowerPoint presentatie wilde hebben.
Daarnaast zijn volgens Knox 60 van de 100 beste films volgens het American Film Institute van studio’s waarmee HD-DVD samenwerkt. Het HD-DVD kamp heeft zich volgens Knox dus geconcentreerd op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

HD-DVD heeft verder deals gesloten met buitenlandse en onafhankelijke filmstudio’s, waaronder de Europese filmmaker Studio Canal. Eind 2006 zullen er daardoor 200 titels op HD-DVD zijn verschenen en dat is een stuk meer dan dat het Blu-Ray kamp op stapel heeft staan.

Blu-Ray heeft te zware beveiliging
Zowel HD-DVD als het Blu-Ray formaat maken gebruik van AACS kopieerbeveiliging. Fox Studios eiste van beide kampen dat ze een zwaardere beveiliging zouden toepassen, maar terwijl Blu-Ray daar aan toegaf weigerde het HD-DVD kamp.

Fox was niet blij met de zogenaamde Mandatory Managed Copy, waarmee gebruikers een film naar hun computer kunnen kopiëren. Deze techniek is een belangrijke spil geworden in de strijd tussen de twee formaten.
HP heeft ook aan Blu-Ray gevraagd of deze technologie op Blu-Ray kan worden toegepast en aangezien Fox’s DRM systeem na AACS gedraaid wordt, zou dit nog geïmplementeerd kunnen worden door het Blu-Ray kamp.

Wie heeft de primeur
Beide kampen claimen verder dat ze als eerste hun speler op de markt zullen brengen. Er gaan echter geruchten dat de PlayStation 3 is uitgesteld wegens de problemen met Blu-Ray.
Pioneer zal naar eigen zeggen in mei haar eerste Blu-Ray speler voor 1.800 dollar op de markt brengen.

Toshiba denkt echter in maart al twee modellen op de markt te kunnen brengen die respectievelijk 499 dollar en 799 dollar gaan kosten. Het duurste model heeft daarnaast verbeterde aansluitingen voor home theater systemen die uit componenten bestaan.

Volgens Knox zal de speler van 499 dollar echter voldoende zijn voor mensen die een home theater systeem hebben dat uit één component bestaat. Het duurste model zal daarom alleen bij speciaalzaken verkrijgbaar zijn, terwijl het goedkope model een stuk makkelijker te verkrijgen zou moeten zijn.