America Online (AOL) heeft een flink succes gescoord met haar eigen alternatieve browser, genaamd AOL explorer. Het bedrijf heeft een deal gesloten met Sony, waardoor alle VAIO desktops en laptops van Sony standaard worden voorzien van de browser.

AOL Explorer is op Internet Explorer gebaseerd en renderd de internetpagina’s dus op dezelfde manier als Microsoft’s browser. AOL heeft haar eigen versie echter voorzien van tabbed browsing, web thumbnails en een ingebouwde RSS reader.
Daarnaast is er een apart toolbar voorzien, waar gebruiker extra add-ons van andere partijen kunnen installeren, zoals een kalender of een e-mail notifier.

Behalve de gebruiksfeatures heeft AOL ook de veiligheid van de browser opgeschroeft door er een pop-up blocker in te bouwen en een mogelijkheid voor gebruikers om opgeslagen privédata eenvoudig te verwijderen. De browser is sinds juli 2005 officieel uitgebracht en is voorzien van AOL’s eigen instant messenger, genaamd Triton.

Door de deal met AOL schaart Sony zich in een rij met andere computerfabrikanten die standaard andere browsers op hun pc’s installeren. Zo geeft HP potentiële kopers sindskort de mogelijkheid om te kiezen tussen IE en Netscape en sloot Dell UK recentelijk een deal met Firefox.

De eerste VAIO’s met AOL Explorer zullen dit kwartaal op de markt komen. Sony installeert behalve AOL explorer ook nog Netscape 8, maar gebruikers hebben altijd de keuze om terug te grijpen naar Internet Explorer.
De AOL browser is overigens gratis te downloaden op de site van America Online.