3min

Tags in dit artikel

, , ,

Nu laptops steeds meer terrein winnen ten opzichte van desktops, krijgen ook steeds meer mensen de behoefte om hun laptop te personaliseren. Niet alleen qua hardware, maar ook steeds meer qua uiterlijk. Diverse bedrijfjes proberen op die trend in te springen.

Eén van die bedrijfjes is Laptoplids, dat geleid wordt door een student uit Texas en Nick Bhavsar, die voorheen bij Intel werkzaam was.
Het bedrijfje begon vorig jaar september met het verkopen van laptopcovers van vinyl. Op de covers afbeeldingen van het American footballteam Texas Longhorns.

Nadat Texas in januari het kampioenschap won, stroomden de orders binnen en wisten de twee dat ze een gat in de markt gevonden hadden. Het gat is overigens groot genoeg om door veel meer bedrijven gevonden en opgevuld te worden.

Sinds lange tijd was zwart het sleutelwoord in het ontwerp van laptops, met uitzondering van Apple, dat haar laptops in de gekende Apple wit kleur uitvoert. De laatste tijd zagen ook steeds meer andere kleuren laptops het daglicht, waaronder zilveren en blauwe varianten en meer extreme varianten zoals die van Alienware. Sommige laptopbouwers sloten recentelijk deals met autofabrikanten (Ferrari, Hummer en Lamborghini), maar fabrikanten beginnen meer en meer in te zien dat veel mensen een statement willen maken met hun laptop.

Een aantal van de grote bedrijven biedt momenteel wel een soort van personalisering op laptops aan, maar echter gepersonaliseerde ontwerpen zijn nog relatief nieuwe in de laptopmarkt.
Op de markt van desktops is het aanpassen en personaliseren van de behuizing inmiddels al langer bekend onder de term casemodding. Maar zoals gezegd worden laptops steeds populairder en het is goed mogelijk dat casemodding ook de kop opsteekt in de laptopmarkt.

Mensen die hun laptop nu al willen personaliseren zullen voorlopig nog terecht moeten bij de kleinere bedrijfjes die zich in dit soort zaken gespecialiseerd hebben.
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Skyn, dat laptopcovers maakt die dankzij de speciale plaklaag op meerdere laptops gebruikt kan worden.
Vorig jaar besloten de bedrijven Inclosia Solutions en Tulip Distribution International Holding samen laptops te gaan maken met een cover van leer of spijkerstof (zie afbeelding hiernaast).

Mensen die plakcovers echter niet genoeg vinden, kunnen hun hart ophalen bij bedrijven als Smooth Creations. Dat bedrijf heeft al vijftien jaar ervaring in het spuiten van auto’s en doet datzelfde nu zo’n vijf jaar met desktops. Grote bedrijven als Alienware en Hypersonics PC zijn vaste klanten bij het bedrijf. Sinds anderhalf jaar laat het bedrijf nu ook haar kunsten los op laptops.

Klanten kunnen uit diverse mogelijkheden kiezen, zoals metallic verf en van kleur verspringende verfen. Eigenaren van Apple’s Mac’s, iBooks en iPods kunnen voor dergelijke schilderbeurten aankloppen bij Colorware.
Mensen die een dergelijke aanpassing aan hun laptop laten doen, moeten er wel rekening mee houden dat de garantie van de fabrikant mogelijk vervalt, omdat voor het spuiten alle plastic onderdelen losgehaald moeten worden.

HP liet in een reactie weten de garantie gewoon te handhaven als de laptop tijdens het verfen niet beschadigd is geraakt. Dergelijke richtlijnen worden ook door Dell gehanteerd. Overigens liet het bedrijf Smooth Creations weten dat het eventuele schade ontstaan tijdens het verfen gewoon vergoedt.

Het is zeer waarschijnlijk dat grote fabrikanten dergelijke mogelijkheden in de toekomst niet gaan aanbieden, omdat de marges in deze markt zeer klein zijn en omdat deze bedrijven de laptops zo goedkoop mogelijk willen gouden.
Hieronder een aantal voorbeelden van wat de bedrijven, genoemd in dit artikel, met een laptop kunnen doen.

[tr]

[tr]

[tr]