Japanners zijn gek van allerhande gadgets en het mag dan ook geen verrassing zijn dat ook telefoons met camera’s populair zijn onder de Japanners. De gekte neemt echter zo nu en dan bizarre vormen aan.

Japanners gebruiken hun cameratelefoons namelijk in toenemende mate om een laatste foto van een overleden geliefde te maken. Begrafenisondernemers in Japan zijn niet echt blij met de ontwikkeling. "Ik krijg het idee dat mensen de doden niet meer respecteren, het is behoorlijk storend," aldus een begrafenisondernemer in een Japanse krant.

Bij een van de begrafenissen gingen er vlak voor de crematie een aantal mensen rond de geopende kist staan, waarna ze hun telefoons uit hun zakken pakten en foto’s maakten van de overleden persoon. De begrafenisondernemer is er vrij zeker van dat de overledenen dit zeker niet gewild zouden hebben.

Anderen zien in het fotograferen echter een nieuwe vorm van rouwverwerking die past in deze tijd. "Sommige mensen kunnen geen grip krijgen op de realiteit als ze geen foto hebben en deze foto met anderen kunnen delen. Het komt vanuit de wens om een sterke band met de overleden persoon te hebben", aldus Toru Takeda die de krant voorzag van sociaal commentaar.