2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung heeft een nieuw model in haar Solid State Disk (SSD) serie uitgebracht, met een capaciteit van 32GB. Volgens het bedrijf is de leessnelheid drie keer zo hoog en de schrijfsnelheid anderhalf keer zo hoog als bij conventionele harde schijven.

Behalve deze snelheidswinsten is het apparaatje ook nog eens enorm zuinig. Zo verbruikt het slechts 5V via een 66MHz Ultra DMA parallel ATA bus en daarmee gebruikt de SSD slechts vijf procent van de energie die door een harde schijf gebruikt wordt.

Dat is ook de reden waarom Samsung zich met SSD’s vooral wil richten op notebooks. Het bedrijf brengt de disks dan ook als eerste uit in Taiwan, waar het gros van alle laptops geproduceerd wordt. Samsung is de grootste fabrikant van NAND Flash geheugen, waarmee SSD’s werken en het bedrijf probeert de techniek op meerdere gebieden te implementeren. Behalve dat het bedrijf de techniek dus wil toepassen op laptops werkt het ook samen met Microsoft.

De twee bedrijven willen NAND flash gebruiken om de opstarttijden van Windows Vista drastisch te verlagen. Ook Intel werkt momenteel aan een technologie genaamd Robson, die gebruik maakt van NAND Flash en ook bedoeld is om opstarttijden te verkorten.
Alhoewel deze twee projecten bedoeld zijn om NAND Flash geheugen in combinatie met conventionele harde schijven te gebruiken, hoopt Samsung dat de techniek de harde schijf uiteindelijk overbodig maakt. Samsung verwacht dat de markt voor SSD in 2010 goed zal zijn voor 4,5 miljard dollar, momenteel is dat 540 miljoen.