Het is geen geheim dat de harde schijf fabrikanten een grote stap hebben gezet in performance met de komst van de SSD. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat onze data veel sneller geraadpleegd kan worden. Echter is de capaciteit van de SSD’s altijd een stuk minder dan de oude vertrouwde SATA disks.

De meeste SSD’s worden op de markt gebracht in variaties van 32, 64, 128 en maximaal 256 GB. In het zakelijke segment zijn bij sommige fabrikanten wel wat grotere capaciteiten te krijgen maar dan kom je al snel op enkele duizenden euro’s uit, daarnaast zijn deze SSD’s vaak gebouwd vanuit het oogpunt van levensduur en niet zozeer performace.

Samsung komt nu met een 512 GB SSD voor de consumentenmarkt die wel gebouwd is voor de performance. Deze nieuwe SSD van Samsung beschikt over de laatste technieken, namelijk de high-performance toggle-mode DDR NAND.

"De zeer geavanceerde technieken in onze nieuwe SSD’s zijn een direct resultaat van onze enorme inzet in de doorontwikkeling van onze NAND flash-technologie, onze SSD controller en onze ondersteunende SSD firmware." aldus Dong-Soo Jun, vice president van de geheugen marketing afdeling van Samsung.

De nieuwe 512 GB SSD is ontworpen met een 32 gigabit chip (30 nanometer-class), de ontwikkeling van deze nieuwe SSD begon in november 2009. Door het gebruik van de nieuwe toggle-mode DDR NAND met een traditionele SATA 3.0 Gbps interface levert een leessnelheid op van 250MB/s en een schrijfsnelheid van 220MB/s.

Naast deze hoge snelheid beschikt de SSD ook over AES encryptie en natuurlijk Windows 7 trim ondersteuning. Met deze trim support gaat een SSD langer mee als deze veel gebruikt wordt. Het enige wat Samsung nog niet heeft medegedeeld is wat de prijs wordt van deze nieuwe SSD, wel gaat Samsung de SSD volgende maand in massa productie nemen.