2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Fortis Marathon Rotterdam wordt zondag 9 april voor de 26e keer gelopen. Nieuw dit jaar is dat liefhebbers van hardlopen en vrienden en familie van de 11.500 deelnemers de marathon van héél dichtbij kunnen meemaken, ook als ze zelf thuis of onderweg zijn, of temidden van de 850.000 toeschouwers langs het parcours staan.

Naast de tv-beelden die via uitzendingen van NOS en TV Rijnmond op de buis te zien zijn, doet KPN live verslag van de hele marathon via internet en de mobiele telefoon. Het is voor het eerst op Nederlandse bodem dat een dergelijk evenement live in beeld wordt gebracht via tv, internet en telefoon tegelijk.

Het grote voordeel voor de kijkers op internet of op de mobiele telefoon is dat zij zelf kunnen kiezen welke beelden zij willen zien. Rondom het parcours en bij de eindstreep staan verschillende camera’s en verslaggevers opgesteld; een camera op een motor volgt de deelnemers in actie. Boven Rotterdam cirkelt ook nog een helikopter; kijkers kunnen ook deze spectaculaire beelden uit vogelperspectief aanklikken en live volgen. Dit brengt bijzondere nieuwe mogelijkheden binnen handbereik. Zo kunnen toeschouwers langs de Kralingse Plas bijvoorbeeld de actie elders op het parcours scherp in beeld brengen, direct op hun mobieltje.

De exclusieve beelden van de verschillende camera’s zijn ook te volgen op de websites www.planet.nl of www.fortismarathonrotterdam.nl. Het maakt niet uit of je in de regio Rijnmond woont, in de Achterhoek of zelfs in het buitenland bent; het enige vereiste is een computer met breedbandinternet.

Om de live beelden via i-mode van KPN te kunnen zien, is een i-mode telefoon met UMTS benodigd. De beelden bekijken via de mobiel is voor KPN-klanten tijdens de marathon gratis, normaal is dit 25 eurocent per minuut.

Voor dit project werken NOS, RTV Rijnmond en KPN samen met het Hilversumse DutchView, dat de technische faciliteiten voor de beeld- en geluidsregistratie levert. Vanuit hun centrale regiefaciliteit worden de beelden gereed gemaakt voor uitzending over internet. De verslaggevers van TV Rijnmond brengen het wel en wee van de duizenden deelnemers onder woorden (of gehijg), ook nadat de NOS-uitzending is afgelopen. Al vanaf 11 uur ’s ochtends zijn de live streams te volgen via internet of de mobiele UMTS telefoon. De uitzending van TV Rijnmond begint om 14:00 en Radio Rijnmond begint al vanaf 9:00 uur.