2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Palm OS, het besturingssysteem van Palm dat gebruikt wordt voor de gelijknamige PDA’s en smartphones moet het de laatste tijd afleggen tegen Symbian en Windows Mobile. Er is echter een grote kans dat het besturingssysteem volgend jaar terugkomt als Linux distributie.

Het bericht over de mogelijke transformatie is naar buiten gebracht door Cedric Mangaud, die CEO is bij de Franse software ontwikkelaar Abaxia. Dit bedrijf is opgericht bij ex-werknemers van Palm. Mangaud denkt dat de interface van Palm volgend jaar toegepast gaat worden op een smartphone die draait op het Linux besturingssysteem.

Volgens Mangaud is Palm OS niet geoptimaliseerd voor video en multimedia. Het systeem heeft daarentegen wel een grote groep aanhangers en daarom is het volgens Mangaud nog te vroeg om te stellen dat de multimedia ondersteuning van Windows Mobile veel Palm gebruikers zal over kunnen halen

De uitspraken van Mangaud passen in het plaatje de Linux Phone Standards (LiPS). Deze organisatie wil de ontwikkeling van applicaties en services op Linux telefoons promoten door standaarden hiervoor op te stellen. Palmsource is één van de oprichters van deze organisatie. Palmsource zelf is overgenomen door Access, een Japanse browserontwikkelaar, maar dit bedrijf moet nog een nieuwe versie uitbrengen.

Momenteel zijn Linux smartphones voornamelijk populair in China, maar LiPS hoopt dat de standaarden ervoor zullen zorgen dat er meer Linux telefoons geproduceerd worden.
Abaxia heeft al ervaring met het aanpassen van interfaces voor telefoons. Het bedrijf heeft software ontwikkeld die al draait op telefoons van France Telecom/Orange en Nokia.