1 min

Tags in dit artikel

, ,

In Israël hebben onderzoekers een nieuwe methode gevonden om het weer te kunnen voorspellen. Met behulp van signalen van GSM-masten kunnen er neerslagpatronen worden vastgelegd.

Het ligt niet bepaald voor de hand om het weer te voorspellen met behulp van een GSM-mast. Toch kwamen Israëlische onderzoekers, van de universiteit van Tel Aviv, op dit idee omdat elektromagnetische velden verzwakt worden door neerslag. Met deze techniek valt ook sneeuw, hagel en mist te voorspellen. Telecombedrijven verzamelen de gemeten gegevens eens in de zoveel tijd om de kwaliteit van het netwerk in de gaten te houden.

De Israëlische onderzoekers voerden een methode uit waarmee variaties in de veldsterkte kan worden afgeleid hoeveel regen er is gevallen. Er wordt gespeculeerd dat de gemeten gegevens nauwkeuriger zijn als die van de regenradar en regenmeter, welke de meteorologische instituten tot op de dag van vandaag nog steeds gebruiken. Nog een groot voordeel is dat deze methode veel goedkoper is en dat de gegevens over een veel groter gebied zijn weer te geven omdat er veel GSM-masten staan.