min

Tags in dit artikel

, , ,

Het startersbedrijf Multigig, dat pas in 2000 in Silicon Valley is opgericht door de Britse John Wood, heeft een manier bedacht om de klok die de bewerkingen in een chip synchroniseert, veel zuiniger te laten werken.

Bij het onderzoek naar versnelling van chips vormt zich een groot probleem. Dit is de energie die verloren gaat wanneer de klok zijn pulsen door de halfgeleider stuurt totdat deze wordt ontladen. De klok mag dan wel de helft van de totale stroomconsumptie verbruiken, maar hoe groter de kloksnelheid, hoe groter dit probleem wordt. Deze nieuwe technologie, die nog uitvoerig getest moet worden, zal daar hoogstwaarschijnlijk verandering in gaan brengen, want het huidige stroomverbruik wordt met driekwart teruggebracht. Omdat we tegenwoordig steeds snellere kloksnelheden krijgen is dit uiteraard een zeer groot voordeel.

Het stroomverbruik was voor Intel ook een reden om eind jaren negentig te stoppen met het opvoeren van de kloksnelheid. Dit was toen een normale manier voor prestatieverhoging van chips.

Bij de nieuwe vinding van Multigig draait het om de recycling van de energie die de klokpulsen verbruiken. Het systeem is al uitgebreid getest in simulatie-experimenten en het zal de komende maanden in echte chips worden getest. Het zal echter nog wel een aantal jaren duren voordat deze technologie in de gemiddelde computer is toegepast.