2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is de bedoeling dat eind dit jaar versie 2.0 van PCI Express afgerond is. PCI Express is de standaard voor de centrale ‘datasnelweg’ van computers. Gepland stond dat PCI Express 2.0 eigenlijk al eind vorig jaar af had moeten zijn.

De tweede versie van PCI Express maakt dataverkeer tot 5 GHz per seconde mogelijk. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de eerste versie. Er wordt momenteel nog onderzocht of er bepaalde standaard onderdelen op het moederbord, zoals connectoren, moeten worden aangepast.

Het spreekt haast voor zich dat de tweemaal zo hoge snelheid vooral gebruikt zal gaan worden voor het opvoeren van prestaties van videokaarten. De tweede versie biedt een aantal handige voordelen. Zo kan het standaard-werkgeheugen van de computers gebruikt worden in plaats van het videogeheugen van de videokaart zelf. Ook moet hacken van een systeem, welke PCI Express 2.0 bevat, moeilijker worden omdat PCI Express 2.0 zal beschikken over een toegangscontrole. Ook kan er op een lagere snelheid worden overgeschakeld. Dit wordt dan netjes gemeld door de software. Het doel is dat nieuwe computers allebei de versies van PCI Express naast elkaar gaan gebruiken.

Er is ook al het een en ander bekend over de toekomstige opvolger van versie 2.0. Op de jaarvergadering van PCI-SIG te San Jose zijn details vrijgekomen. Zo zou de volgende generatie door middel van koperverbindingen snelheden mogelijk kunnen maken die 1,5 tot 2,2 maal zo snel zou moeten zijn als versie 2.0. Tegen de tijd dat die versie verouderd raakt kunnen we verbindingen van glasvezel, oftewel optische verbindingen gaan verwachten. Deze zijn dan goed voor zeer hoge snelheden van maar liefst 10 gigabit per seconde. Maar eerst zullen we nog op de release van versie 2.0 moeten wachten.