2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft in haar toekomstvisie een belangrijke plaats ingeruimd voor robots. Het bedrijf verwacht veel van robots en heeft daarom een softwarepakket ontwikkeld voor ontwikkelaars van deze machines. Dat maakte het bedrijf bekend op de RoboBusiness Conference and Exposition 2006.

"Wij denken dat robots een prominente plaats in gaan nemen in de toekomst van de computer", aldus Tandy Trower van de Microsoft Robotics Group. Hij verwacht dat robots de volgende evolutie van de PC zullen zijn.

Momenteel staat de robotindustrie eigenlijk nog in de kinderschoenen en binnen de industrie zijn veel sectoren die op zichzelf staan. In de autoindustrie, geneeskunde en andere fabrieken wordt er al veelvuldig gebruik gemaakt van robots, maar voor consumenten is de robotindustrie nog niet echt van de grond gekomen.

Microsoft wil daar verandering in brengen met haar nieuwe softwarepakket genaamd Microsoft Robotics Studio. Het programma moet ervoor zorgen dat hobbyisten, studenten en professionals eenvoudig applicaties kunnen schrijven voor hun robots. Momenteel stuitten veel mensen in de industrie op het feit dat ze elke keer het wiel weer opnieuw moeten uitvinden, als ze gebruik maken van andere hardware.

Met Robotics Studio is het mogelijk om software voor robots te schrijven en te testen. Dat kunnen robots in productielijnen zijn, maar ook speelgoedrobots en huishoudelijke robots. Microsoft hoopt met haar nieuwe applicatie ervoor te kunnen zorgen dat de robotindustrie een postitieve impuls krijgt en een samenhangend geheel wordt, net zoals Windows een stimulator voor de PC industrie is geweest.

Microsoft werkt momenteel al samen met een aantal fabrikanten in de sector, onder andere om technische demonstraties te geven. Microsoft wil echter ook het enthousiasme voor robots aanwakkeren onder hobbyisten en daarom werkt het bedrijf ook samen met het bekende speelgoedmerk LEGO. LEGO heeft met haar MINDSTORMS serie al een trouwe schare robotbouwers achter zich geschaard. Binnenkort komt het bedrijf met een nieuwe serie MINDSTORMS met NXT hardware. Mensen kunnen met LEGO robots bouwen en deze gemakkelijk aansturen met de software van Microsoft.

Microsoft heeft momenteel op haar website een technische previewversie van de software geplaatst. Het is niet duidelijk wanneer de uiteindelijke versie op de markt gaat komen en wat de prijs dan zal zijn.