min

Tags in dit artikel

,

Microsoft MES is door de FIA verkozen als ECU leverancier voor de Formule 1. Dit komt voor veel Formule 1 fans onverwacht. Microsoft staat er niet om bekend dat zij enigszins met de Formule 1 te maken heeft, gelukkig heeft de softwaregigant dan ook nog de tijd om de ECU te kunnen ontwikkelen. De ECU units zullen pas in de race jaren 2008, 2009 en 2010 worden gebruikt.

De FIA heeft besloten om maar één Engine Control Unit (ECU) leverancier te gebruiken om de kosten van de Formule 1 te kunnen drukken. Natuurlijk zijn de kosten niet alleen daarmee laag te krijgen, ook zal de FIA maar één bandenleverancier gaan gebruiken, dit zal waarschijnlijk Bridgestone worden. Michelin zal aan het einde van dit jaar al stoppen met het leveren van banden omdat zij het niet eens zijn met de nieuwe regels voor de banden.

Nadat dit bericht is uitgekomen, kwam er nog een verrassing met betrekking tot Microsoft. Er werd nogal in het duister getast over de naam ‘MES’ van Microsoft. Deze naam staat voor McLaren Electronic Systems, wat inhoudt dat Microsoft niet helemaal bij het nulpunt begint voor het ontwikkelen van deze units.

Een ECU unit is een soort superchip die ervoor zorgt dat de brandstofinjectie kan worden geregeld. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat het een besturingssysteem is voor de injectie. De chip wordt ook gebruikt in normale auto’s bijvoorbeeld voor de dieselmotoren met common-rail techniek. Ook is de chip bekend in de cartuning. Door het vervangen van de standaard chip door deze zogenaamde superchip zal de auto veel meer PK kunnen produceren dan met de normale standaard chip.