Stichting Brein heeft vandaag een nieuwe voorlichtingscampagne gelanceerd. Deze campagne moet er voor zorgen dat werkgevers hun personeel gaat verbieden om programma’s te gebruiken waarmee ze games, muziek en films kunnen uitwisselen.

Stichting Brein heeft 7.500 flyers uitgedeeld bij een aantal grote bedrijven zodat die verspreidt kunnen worden over de werkplekken. Brein zegt dat de capaciteit en veiligheid van de netwerken van bedrijven geschaad wordt doordat personeel hun bestanden uitwisselen met andere internet gebruikers. Volgens de stichting komt het steeds meer voor dat mensen hun bestanden gaan uitwisselen via hun werkplek.

Ook heeft de stichting voor de zoveelste keer een internetsite de lucht in geschoten voor deze campagne. Op de website Hetisuwzaak.nl staat alle informatie die werknemers nodig hebben. Ook heeft stichting Brein een waarschuwingsmemo over de illegale praktijken die de werkgevers naar hun personeel kunnen mailen.

De directeur van stichting Brein vertelt dat, "we horen vaak van werkgevers dat het downloaden door medewerkers voor capaciteitsproblemen zorgt. Dat kost bedrijven handenvol geld". "We zijn al langs geweest bij een ministerie, een zorgverzekeraar en een bank, maar ook bij een staalbedrijf en een worstenmaker. Bij de bank zijn vorig jaar zelfs werknemers ontslagen, omdat ze op grote schaal zaten te downloaden."

Niet alleen capaciteit tekorten ontstaan er door de illegale praktijken van de werknemers. Doordat ze de bestanden uitwisselen via het internet is het netwerk van het bedrijf vatbaarder voor virussen en hackers. Dus hoe je het dan ook went of keert het hele bedrijf heeft er onder te lijden.