De beslissing van computerfabrikant Dell om meer dan vier miljoen Sony accu’s terug te halen heeft de Amerikaanse overheid ertoe doen besluiten om een eigen onderzoek in te stellen naar de accu’s. De Consumer Product Safety Commission ziet zich daartoe genoodzaakt omdat de accu’s ook door andere fabrikanten zijn gebruikt.

Computerfabrikant Dell liet begin deze week weten dat het 4,1 miljoen laptopaccu’s wil vervangen, omdat de accu’s mogelijk oververhit kunnen raken en als gevolg daarvan in de brand kunnen vliegen. Sony is de fabrikant van de accu’s en duidelijk werd dat Sony de accu’s ook aan andere bedrijven heeft geleverd, waaronder Hewlett-Packard, Apple en Lenovo. HP liet maandag al weten dat haar laptops geen gevaar liepen en Apple heeft zelf een onderzoek ingesteld.

Voor de Consumer Product Safety Commission is dat echter niet genoeg, de commissie wil zeker weten dat niet nog meer consumenten gevaar lopen en zal daarom een onderzoek instellen naar alle accu’s van Sony. Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op notebookaccu’s, maar de commissie heeft bedrijven en consumenten opgeroepen om defecten aan accu’s in andere apparaten ook te melden. Het gaat daarbij om accu’s in telefoons, camera’s, camcorders en muziekspelers.

Sony heeft intussen laten weten dat het probleem alleen in de accu’s van Dell zit, maar laat de beslissing voor meer terughaalacties over aan haar klanten. Zoals gezegd zal HP geen actie starten, een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat het een probleem is dat alleen bij Dell speelt. Ook Lenovo ziet nog geen reden voor een terughaalactie.
Analisten verwachten dat de terughaalactie Dell veel klanten kan gaan kosten, juist op het moment dat Dell 100 miljoen investeert en 2.000 nieuwe werknemers aanneemt om haar klantenservice te verbeteren.