The Open Mobile Alliance heeft een nieuwe standaard gepubliceerd, waarmee het mogelijk is om een mobiel apparaat via draadloze signalen te updaten. Deze standaard, genaamd Update Management Object (FUMO), zal de introductie van de techniek bij providers en fabrikanten naar verwachting een een stuk versnellen.

Het updaten van een mobiel apparaat is tegenwoordig niet zo eenvoudig als het updaten van een stukje software op de computer. Op computerplatformen heeft de automatische update al een tijdje een vaste plek ingenomen, denk daarbij maar aan de bekende/beruchte Windows Update. Alhoewel sommige mensen graag zelf de controle houden over de updates die op hun computer geinstalleerd worden, zijn er veel mensen die gewoon willen dat hun apparaat te allen tijde bijgewerkt is en dat ze niet lastig worden gevallen met handmatige updates.

Het introduceren van een dergelijke techniek voor mobiele apparaten is echter niet zo simpel. Ten eerste is er weinig ruimte op de meeste mobiele apparaten en ten tweede zijn de verbindingen niet snel genoeg. Voor een upgrade van de telefoon moet daarvoor momenteel nog een bezoekje gebracht worden aan een servicecenter. Sommige fabrikanten van smartphones bieden wel een mogelijkheid om de firmware van de telefoon bij te werken via de computer, maar dat is niet echt handig voor de groep mensen die niet te veel tijd in dat soort zaken willen steken.

Netwerkbeheerders zijn echter niet echt enthousiast om technieken te implementeren die een draadloze upgrade mogelijk maken, zolang er geen apparaten zijn die het ondersteunen. Aan de andere kant zijn er ook maar weinig providers die de techniek willen ondersteunen, omdat ze niet aan specifieke leveranciers gebonden willen zijn. Het gebrek aan een standaard hiervoor hield de introductie van de techniek dus lange tijd tegen.

Vanaf nu moet daar met FUMO een einde aan gaan komen. Het testen met de standaard zal volgende maand starten en naar verwachting verschijnen de eerste telefoons met de updatemogelijkheid ergens volgend jaar. Overigens betekent de mogelijkheid tot update van de firmware ook dat providers op de door hun gewenste momenten de menu’s aan kunnen passen of een reclame voor een nieuwe service kunnen sturen, iets wat veel mensen misschien te ver zal gaan.