Nieuwe draadloze standaard voor HTC, LG, Samsung

Draadloos opladen is voor velen nog steeds toekomstmuziek. Veel apparaten bieden nog geen ondersteuning of worden niet geleverd met een oplaadstation. Met het ontstaan van een nieuwe standaard voor draadloos opladen lijkt er voorlopig ook geen schot in de zaak te komen.

Voorheen bestond er eigenlijk één toonaangevende standaard, genaamd Qi. Veel fabrikanten steunden deze standaard en verschillende high-end smartphones zoals de Nokia Lumia 920 (review), Samsung Galaxy S III (review) en Google Nexus 4 bieden in meer of mindere mate ondersteuning hiervoor.

Nu lijkt er echter een verdeling van de markt te ontstaan, omdat HTC, LG en Samsung zich bij de Power Matters Alliance (PMA) hebben aangesloten. PMA werd al gesteund door AT&T, BlackBerry, Google, NXP en Starbucks. Ook een klein bedrijf genaamd PowerKiss behoort tot PMA, dit bedrijf moet draadloze oplaadmogelijkheden brengen naar McDonalds-filialen in Europa.

De recente toetreding tot PMA betekent niet per definitie dat de fabrikanten geen gebruik meer zullen maken van de Qi-standaard in nieuwe producten. Het is daarentegen natuurlijk ook geen teken van vertrouwen in Qi. Samsung maakt het met drie steunbetuigingen voor draadloze oplaadstandaarden nog wat bonter, de Zuid-Koreanen hebben ook zelf een standaard opgericht in samenwerking met Qualcomm.

Voorlopig is de markt dus duidelijk verdeeld, er zal uiteindelijk ongetwijfeld een dominante standaard ontstaan.

Bron:The Verge