1 min

Tags in dit artikel

, ,

Elf verschillende gemeentes zijn bezig obstakels uit de weg te ruimen om OpenSource software te kunnen gaan gebruiken. Omdat de gemeentes dezelfde problemen ervaren is er besloten om onderling samen gaan te werken.

De elf verschillende gemeentes zijn Almere, Amsterdam, Assen, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht. Deze gemeentes blijken allemaal tegen dezelfde soort problemen op te lopen bij de overstap naar OpenSource software. Daarom is nu besloten om te gaan samenwerken.

Bouke Koelstra, adviseur decentrale overheid bij Ososs, zegt dat er voldoende middelen zijn om de problemen op te lossen wanneer de gemeentes samen als een team te werk gaan. Door een gezamenlijk budget op te zetten kunnen obstakels weggenomen worden en kunnen tekortkomingen in software als OpenOffice.org opgelost worden.

Bouke Koelstra vindt dat ook leveranciers moeten kijken naar OpenSource. Aangezien gemeentes veel verschillende software gebruiken kan het zijn dat er in het geval van Amsterdam ongeveer 50 leveranciers met elkaar om tafel moeten gaan zitten. Deze kunnen allemaal overstappen naar OpenSource denkt Bouke Koelstra, die verwacht dat de samenwerking tussen de gemeentes een hoop leveranciers kan overtuigen van het nut van opensource software.

Bouke Koelstra verwacht overigens dat kleine gemeentes geen moeite zullen ondervinden bij het overstappen naar opensource software. Deze gemeentes kunnen al prima uit de voeten met OpenOffice en andere opensource software.