1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung is het eerste bedrijf uit het Blu-ray kamp dat in 2007 een externe Blu-ray brander op de markt gaat brengen. Ook zal het bedrijf rond die tijd een interne brander op de markt brengen.

Beide branders zijn door Samsung in een strak design gegoten, maar opmerkelijker is de hoge brandsnelheid die beide apparaten hebben. Zo heeft de interne brander (SH-B022A) een schrijfsnelheid van 40x, terwijl de externe brander (SE-B026A) een snelheid van 32x heeft. Dat is nog niet zo snel als de huidige CD branders, maar wel een stuk sneller dan de snelste DVD brander die momenteel op de markt is. Voor het nieuwe Blu-ray formaat is het echter een mooie snelheid.


Een hoge snelheid is overigens niet overbodig voor deze branders, beide kunnen zowel enkellaags als dubbellaags Blu-ray schijfjes branden. Dat komt respectievelijk neer op een capaciteit van 25GB en 50GB. Samsung heeft verder een drie dioden-laser toegepast die voorzien is van meerdere lenzen. Daardoor kunnen de branders niet alleen overweg met de Blu-ray schijfjes die een blauwe laser gebruiken, maar ook met de huidige CD en DVD schijfjes die nog gebruik maken van een rode laser.

Goedkoop zijn beide producten nog niet, voor de interne brander moet 699 euro betaald worden, terwijl de externe voor 1.199 in de schappen zal liggen. Beide producten zullen vanaf maart 2007 verkrijgbaar zijn.